Slovenská vývojářská scéna se rozrůstá, působí zde skoro 30 firem
zdroj: tisková zpráva

Slovenská vývojářská scéna se rozrůstá, působí zde skoro 30 firem

5. 8. 2017 10:37 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Slovak Game Developers Association vydala tiskovou zprávu, která shrnuje aktuální situaci ohledně vývoje her na Slovensku. Marián Ferko, prezident SGDA k průzkumu říká: „Tvorba počítačových a digitálních her má na Slovensku mimořádně dlouhou tradici, která sahá do 80. let. Na trhu působí subjekty schopné uspět v mimořádně tvrdé konkurenci a zařadit se svou tvorbou po bok světové špičky.“

Z přehledu vyplývá, že aktuálně je na slovenském herním trhu aktivních 28 vývojářských firem, které poskytují práci na plný úvazek 514 lidem, přičemž největší z nich zaměstnává víc než 200 profesionálů. Mezi více než pěti sty zaměstnanci najdete 73 žen a většina vývojářů jsou přímo Slováci, cizinců je zde jen 40. Průměrný věk vývojáře či vývojářky je 32 let.

Důležité je, že se slovenský herní průmysl rozrůstá. Letos by mělo být otevřeno nových 80 pozic a očekává se, že celkový obrat dosáhne 33 milionů eur. Za poslední tři roky tak vzrostl o 14 procent. Doposud vzniklo 415 her, přičemž mezi platformami vede v drtivé většině PC, kde na Steam směřovalo 73 procent her. Následují mobilní hry s 35 procenty, HTML5 s 18 procenty, konzole s 16 procenty a 11 procent projektů je pro VR. Pokud by vám neseděla procenta, nezapomeňte, že spousta her je multiplatformní.

Marián Ferko dodává: „Herní průmysl jde vpřed mílovými kroky a těší nás, že i u nás existují společnosti, které investují svůj čas do rozvoje a vzdělávání mladých lidí a ukazují jim, že pozice herního vývojáře je legitimní kariéra.“ A pokud byste se chtěli vydat za vývojářským štěstím k našim východním sousedům, tady máte seznam pozic, které je nejtěžší obsadit.

slovak prumysl zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články