Sony je na dobré cestě k pokoření 100 milionů prodaných PlayStationů 4
zdroj: tisková zpráva

Sony je na dobré cestě k pokoření 100 milionů prodaných PlayStationů 4

8. 1. 2019 17:30 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Zatímco Microsoft se čísly z prodejů zdráhá chlubit, o úspěchu Sony slýcháme jednou za několik měsíců. A v případě Japonců jde o opravdu impozantní čísla nejen v oblasti prodaných konzolí, ale i her a počtu aktivních uživatelů PlayStation Network.

Počet prodaných PlayStationů 4 na konci loňského roku dosáhl 91,6 milionu, přičemž 5,6 milionu se prodalo od 19. listopadu do konce roku. Na rok 2018 celkově připadá 18 milionů prodaných konzolí, což je pokles o zhruba 2 miliony vůči roku 2017. Jde ale zároveň o druhý nejsilnější rok z hlediska prodejnosti vůbec, před čímž nelze než smeknout.

Zatímco vánoční sezóna obohatila přes pět milionů hráčů novými konzolemi, za stejnou dobu se prodalo přes 50 milionů her, ať už digitálně, nebo v krabičkách. Celkově se prodalo 876 milionů her a je tedy pravděpodobné, že tu jednoho dne budeme psát o pokoření 1 miliardy, stejně jako o 100 milionech prodaných konzolí. Obojí by mohlo být reálné už letos.

Ještě zbývá několik dalších působivých čísel. Tipněte si, kolik z těch 91,6 milionu majitelů PlayStationu 4 má aktivovaný účet v PlayStation Network (tedy využívá online funkce). Možná bude snazší vzít to z druhé strany, protože pouhý 1 milion majitelů konzolí (a pár drobných) tuto možnost nevyužívá. Škoda, že se nedozvídáme nové informace o počtu předplatitelů PlayStation Plus.

Poslední číslo, kterým se pochlubil výkonný ředitel a prezident Sony Interactive Entertainment John Kodera, se týká úspěchu exkluzivního titulu Spider-Man. Ten totiž prodal již 9 milionů kopií, ale pozor, k datu 25. listopadu. Nedivil bych se, kdyby vánoční sezóna přidala několik milionů navíc.

V každém případě má Sony ohledně zaměření na exkluzivity jasno (a my vesměs také) a budoucnost je v tomto směru růžová. I když Days Gone zatím nepůsobí tak lákavým dojmem jako třeba The Last of Us: Part II nebo Ghost of Tsushima, letošek vypadá na další extrémně silný rok.

Nejnovější články