Sony: „O úspěchu platformy nerozhoduje cena, ale kvalita“
zdroj: tisková zpráva

Sony: „O úspěchu platformy nerozhoduje cena, ale kvalita“

6. 4. 2011 11:00 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Jack Tretton, prezident Sony Computer Entertainment America, se v rozhovoru pro Fast Company otřel o problematiku ceny platforem, primárně těch přenosných a jejich úspěchu, což se podle všeho vztahuje k PSP2.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Podle Trettona totiž není cena zařízení pro hráče, či obecně koncového uživatele tak důležitá, jak by se mohlo zdát. Proč? „Při koupi takovéto platformy si pořizujete zařízení, které si budete užívat roky. Pokud se podíváte na investice do podobných herních či přenosných zařízení, ať už je to iPad nebo mobil, lidé ukazují, že jsou schopni investovat stovky dolarů“.

Podle něj se pak i investice do her, které nabízejí desítky hodin zábavy, snadno vyrovnají třeba investici na lístky do kina, pokud spočteme náklady na ekvivalentní dobu zábavy. Je to poněkud za vlasy přitažený argument, ale stále oblíbený (nicméně obě média jsou velmi specifická a nejde prostě poměřovat „dobu zábavy“). Každopádně ale Tretton sází na nadšení: „Typicky to končí na rozhodnutí – jak moc je to dobré a jak moc to chci? Neříkám, že cena nepřijde na přetřes, ale nemyslím si, že by mohla cena platformu zabít. Něco, co je drahé, si stejně najde publikum, pokud je za tím kvalita“.

Proti tomu můžeme jen obtížně něco namítat. Kupují se iPady, funkčně diskutabilní a z hlediska zábavy uživatelsky příjemné přístroje za nemalou cenu? Ano. Je pravda, že investice může být zapříčiněna prostým nadšením do nového a atraktivního kousku technologie. Na druhou stranu, role handheldu je trochu jiná než třeba mobilu nebo tabletu – potřebujete dostatečně penetrovat trh, abyste prodávali hry. Každopádně zde ale vyvstává otázka, zda nás takto Tretton náhodou nenápadně nepřipravuje na vyšší cenu PSP2. Příliš vysoká cena nemusí platformu zabít, ale menší uživatelská základna investující do her ji může velmi účinně zmrzačit. Na druhou stranu, PSP2 vypadá, že lákadel, která u mnoha lidí opodstatní i vyšší cenu, má dost.

Nejnovější články