Sony Online Entertainment se trhla od Sony a „těší se na tvorbu her pro Xbox One“
zdroj: tisková zpráva

Sony Online Entertainment se trhla od Sony a „těší se na tvorbu her pro Xbox One“

3. 2. 2015 11:44 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Na MMO poli došlo k menšímu přesunu, který se ale týká relativně velkého online hráče. Sony prodala svou MMO divizi Sony Online Entertainment investiční skupině Columbus Nova. Na to konto se SOE stává nezávislým studiem a zároveň se přejmenovává na Daybreak Game Company. Pro herní základnu samotné společnosti by se nemělo nic měnit, tím spíše, že v čele studia stále stojí John Smedley, který de facto stojí za úspěchy celého, nyní již bývalého, Sony Online Entertainment.

Právě Smedley na svém Twitteru jasně řekl: „Těším se na tvorbu her pro Xbox One,“ čímž také naznačil další směřování Daybreak Game Company. Kromě PC a PS4 nyní do svého portfolia přiberou i Xbox a mobilní platformy. Potvrdilo to i oficiální prohlášení na fórech Sony. „(SOE) bude operovat jako nezávislé herní studio a stále bude zaměřené na tvorbu výjimečných online her pro hřáče po celém světě, nyní jako multiplatfromní herní společnost.“

Stojí za připomenutí, že Sony Online Entertainment má za sebou skvělé kousky jako EverQuest, EverQuest II či Star Wars Galaxies, přičemž nyní chystají vydání úspěšné MMO střílečky PlanetSide 2 na PS4 a nejnovějším želízkem v ohni je zombie záležitost H1Z1. Naději pro časy příští pak skýtá EverQuest Next. Smedley potvrdil, že se současnými tituly se nic dít nebude a vše poběží při starém. Důležitější je spíše úvaha co se v Daybreak chystá do budoucna. Logicky přichází na mysl port PlanetSide 2 pro Xbox One a to samé u H1Z1.

zdroj: Archiv

Z hlediska samotného prodeje ze strany Sony se analytici shodli na tom, že to není překvapivý tah. Ačkoliv SOE byla určitě úspěšná společnost, její význam pro samotnou Sony nebyl velký a nesedl do současné strategie firmy. Tím spíš, že se Sony v herní oblasti ještě více zaměří na konzolovou sféru, kam SOE se svými velkými projekty příliš neseděla a brala ji spíše jako sekundární platformu.

V konečném výsledku se tak zdá, že na tomto obchodu vydělají všichni. Sony prodala pro ni strategicky nepříliš významnou, ale ne neúspěšnou položku, díky čemuž si ještě vylepší končící fiskální rok, Columbus Nova rozšířila své portfolio, Daybreak mohou tvořit na všechny platformy a stejně tak hráči z více platforem se mohou těšit na jejich onlinovky.

zdroj: YouTube.com

Nejnovější články