Spoluzakladatel a prezident studia ArenaNet odchází, údajně dělal na novém Guild Wars
zdroj: tisková zpráva

Spoluzakladatel a prezident studia ArenaNet odchází, údajně dělal na novém Guild Wars

7. 10. 2019 11:06 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Mike O’Brien stál u zrodu studia ArenaNet před dávnými devatenácti lety. Tehdy si spolu s dalšími šesti vývojáři vysnili mix RPG a strategie, online svět, do kterého budou stále přidávat nový obsah, a to vše s přívětivějším byznys modelem, než který tehdy v roce 2000 hráči znali. V obývacím pokoji jeho bytu se pustili do něčeho, co později vešlo ve známost jako Guild Wars. Avšak pro O’Briena nyní tahle cesta skončila.

Po devatenácti letech v žánru MMORPG se dvěma hrami a spoustou datadisků na O’Briena zjevně padla únava. Ve svém rozloučení se studiem a jeho fanoušky nastiňuje budoucí plány, které tomu nasvědčují: „Příští týden (myšleno tento týden, pozn. redakce) spolu s některými mými přáteli založíme nové studio. Vrátíme se na začátek a opět budeme dělat malé hry.“

Mike O’Brien byl v čele vývojového týmu Guild Wars 2 do roku 2017, kdy předal otěže svému nástupci Mikovi Zadorojnymu. O’Brien se tehdy zaměřil na vývoj nového produktu, ale bohužel už neřekl, o co šlo.

Kotaku ale má své zdroje blízké studiu, které tvrdí, že ArenaNet opouští dalších sedm vývojářů, kteří společně s O’Brienem tvořili prvotní tým vyvíjející nové Guild Wars, potenciálně vyloženě třetí díl. Jiný zdroj tvrdí, že Guild Wars 3 sice nikdy nebylo oficiálně posvěcené, ale to, na čem pracoval O’Brien, by se mohlo vyvinout do pokračování.

Tyto zdroje ještě tvrdí, že právě odcházející vývojáři jsou O’Brienovi zmínění přátelé, se kterými vytvoří nové studio zvané ManaWorks. Ale projekt, na kterém po dva roky pracovali, si neberou sebou. Guild Wars 3 by ostatně asi nebyla ta malá hra, na kterou se O’Brien třese.

Teď už je budoucnost série Guild Wars v rukách někoho jiného. Možná někoho, kdo se postará o zdařilé pokračování. Nicméně ArenaNet není nezávislá firma, jelikož spadá pod společnost NCsoft, která zkraje letošního roku nechala propustit 143 zaměstnanců ArenaNet a zrušila tak několik projektů. Snad mezi nimi nebylo právě pokračování Guild Wars.

Čeho se dočkáme dřív? Nového MMORPG ze známého světa, nebo nějakého překvapení od O'Briena?

Nejnovější články