Studio CCP Games vytáhlo do boje proti hazardu okolo EVE Online
zdroj: tisková zpráva

Studio CCP Games vytáhlo do boje proti hazardu okolo EVE Online

17. 10. 2016 18:25 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Gamblerské stránky napojené na online hry nejsou ničím zvláštním. Jejich pozice v přinejlepším šedé zóně zákonnosti z nich ale činí trn v oku státní legislativy i většiny provozovatelů daných her. Poté, co Valve začala řešit problémy v rámci gamblingové komunity Counter-Strike: GO (viz článek), se s podobným problémem snaží vypořádat i tvůrci EVE Online z islandského studia CCP Games.

Jelikož studio CCP Games nabídne možnost hrát EVE Online zdarma v rámci free to play systému (psali jsme zde), dojde i k úpravám uživatelských podmínek EULA. Změny v nich poměrně specificky cílí na to, jak lze nakládat s herními předměty a především měnou ISK. V článku, který se týká úprav, je zvýrazněná tato pasáž: „Nesmíte využívat, převádět či přidělovat jakékoliv materiály ze hry v rámci her, které pořádá třetí strana, a jsou závislé na náhodě.“

Výše uvedená věta znamená, že není možné provozovat stránky, kde je cílem získat herní měnu ISK (ani nic jiného) v de facto hazardních hrách. Nová pravidla budou platná od 8. listopadu, kdy dojde ke spuštění free to play části EVE Online s názvem Ascension. Jde o logický krok, protože s příchodem nových hráčů by se zvedlo riziko celkově destabilizace trhu, a především boomu hazardních stránek.

Jde o logickou reakci. Vliv provozu hazardních stránek na dění v EVE Online je totiž větší než v CS:GO, která nemá perzistentní svět s vlastní ekonomikou. Stránky I Want ISK jsou na první pohled klasickým internetovým kasinem, které pracuje s reálnými penězi a virtuální měnou. Pikantní je ovšem hlavně fakt, že provozovatelé IWI založili vlastní frakci uvnitř hry, která podnikla mohutný útok na pozice v tu chvíli dominantní organizace The Imperium. Když se o této události, později nazývané World War Bee, psalo v březnu, nebylo žádným tajemstvím, že nově vzniklá skupina tisíců hráčů s názvem Moneybadger Coalition, je financovaná online kasinem. Gamblingové stránky si tehdy zafinancovaly vlastní armádu, aby získaly majoritní postavení ve hře, kde je ekonomika formovaná hráči.

Reakce na sebe ovšem nenechala dlouho čekat. Tím spíš, že v čele Imperium se nachází neblaze proslulý hráč Mittani a hráči z Moneybadger Coalition porazili Imperium na celé čáře. I když zčásti díky tomu, že se členové skupiny Imperium stáhli, aby neztráceli zdroje.

Kontroverze však byla na světě díky prostému faktu - ofenzívu Moneybadger Coalition financoval z větší části jeden hráč, který přeléval reálné peníze z IWI kasina do herní měny, za což se samozřejmě nakupovaly lodě a jiné válečné prostředky. Ve světě EVE Online totiž neexistuje žádný záchytný bod, a když člověk přijde o loď, znamená to zároveň, že přišel o desítky hodin hraní. A když se objevila síla, která sice měla dostatek financí na nákup nových bojových prostředků, ale šlo o finance získané mimo hru, logicky z toho byl problém.

iwantisk zdroj: tisková zpráva

Nelíbilo se to hlavně Imperium, protože zdroje této frakce pocházely ze hry, zatímco Moneybadger Coalition získávala peníze z gamblingu v reálném světě. Šéf Imperium Mittani (Alex Gianturco) podotkl, že gambling nikdo nereguluje, a tak může kdokoli jeho prostřednictvím vydělávat třeba na dětech, což je vážné obvinění, protože na hazard nezletilých se žádný stát nedívá kladně.

Logicky na tuto situaci museli zareagovat i tvůrci ze studia CCP Games - i s ohledem na obvinění Mittaniho, že z gamblingu profitují. S příchodem free to play účtů by se navíc mohla šance na ovlivňování herní ekonomiky prostřednictvím peněz, získaných mimo hru, zásadně zvýšit.

Úprava EULA ovšem gamblingové aktivity automaticky neudusí. Už nyní si můžete na stránkách, které prodávají ISK, přečíst, že nákup může mít za následek zabanování účtu. Postoj CCP je ale jasný – žádný gambling s ISK, žádné prodávání přes cizí stránky. A reakce provozovatelů stránek I Want ISK? Po prvním naštvaném prohlášení, že jde o křivé obvinění a za všechno může Imperium, přišlo jen konstatování, že stránka už není propojená s EVE Online a probíhají práce na její nové verzi, kde najdete "gambling pro zábavu."

Nejnovější články