SW: Old Republic ubývá předplatitelů, uvede free to play verzi
zdroj: tisková zpráva

SW: Old Republic ubývá předplatitelů, uvede free to play verzi

1. 8. 2012 2:42 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Čím začít? Že onlineovce Star Wars: The Old Republic kontinuálně klesá počet stálých předplatitelů, nebo že hra od listopadu nabídne alternativní free to play model? Vlastně je to jedno, protože se jedná o jeden a ten stejný produkt a všechno tedy souvisí se vším, respektive jedno je příčina a to druhé důsledek. Lepší bude začít s příčinou.

Během telefonické konference s investory zástupce EA oznámil, že počet aktivních předplatitelů klesl pod 1 milion. Při launchi jich hra měla 1,7 milionu, o dva měsíce v únoru už to bylo okolo 1,3 milionů. Podstatné však je, že podle EA bylo pro to, aby se hra zaplatila (mělo cenu ji provozovat?) nutné mít alespoň půl milionu měsíčně platících hráčů. To se podařilo, ale... EA samozřejmě kontinuální pokles nevítá s nadšením, ale na vytahování pohřebních věnců je ještě času dost, i když to mnozí z vás v diskusi rádi udělají. EA a Bioware budou řešit pokles z dlouhodobého hlediska zavedením free to play modelu, který poběží vedle stávajícího klasického měsíčního předplatného. To získá nemálo výhod navíc. Co to bude?

Jeff Hickman, producent SWTOR, oznámil plán s free to play verzí na oficiální stránce, kde jako jeden z důvodů uvádí přání spousty hráčů, co by rádi hráli, ale nechtějí platit měsíční poplatek. Na to se nedá říci ani popel, protože je fakt, že prostřední onlineovek se prostě v současné době zásadně mění a čím dál tím více hráčů preferuje možnost zaplatit si za hraní jen toho, co konkrétně chtějí a kdy chtějí - nechtějí platit dopředu celý měsíc, když ani neví, jestli třeba budou mít čas a chuť na hraní (můj případ). Snažím se říci, že zavedení free to play alternativy samo o sobě neznamená pro hru náznak blízkého konce, či smrtelnou křeč, i když přijde teprve po roce provozu. Je na čase se tohoto předsudku zbavit, protože her postavených POUZE na měsíčním poplatku bude čím dál tím méně. Dokážu si třeba dost dobře představit, že se stane běžnou praxí spustit hru s měsíčními poplatky, vytěžit z toho maximum, a pak ji přehodit na free to play, aby přišli noví hráči, staří se vrátili a všichni byli spokojeni, že si mohou vybrat mezi měsíčním poplatkem a mikrotransakcemi.

Ale zpět k SWTOR. Hra bude do 50 levelu ke hraní zdarma od listopadu, přičemž na neplatící hráče čeká řada omezení – přehledně je máte uvedeny v této tabulce a není toho málo. Logicky, protože tvůrci si potřebují nechat prostor pro odměňování těch, co měsíční poplatky budou dál platit a zároveň prostor pro neplatící, aby měli zač utrácet své peníze skrze mikrotransakce. Ty budou mít podobu nově uvedených kartelových mincí, za něž si budou moci všichni kupovat předměty, boosty, unikátní zbraně i vybavení, oblečky a podobně. Minulí, současní a budoucí plátci měsíčních poplatků budou dostávat za každý zaplacený měsíc určitý počet kartelových mincí gratis až do spuštění free to play verze. Majitelé sběratelské edice hry navíc obdrží jednorázově 1000 mincí. Podrobnosti o tom, kdo co kolik dostane, najdete na této stránce.

Jeff Hickman v postu na oficiální homepage navíc slibuje, že s uvedením free to play varianty budou tvůrci moci vydávat nový obsah mnohem častěji. Nevím, jak to spolu souvisí, ale budiž. Možná se jen v Bioware chytli za nos, protože je jim jasné, že nového obsahu prostě musí být více a musí přicházet častěji a jen se rozhodli to zdůvodnit přidáním free to play verze. Každopádně, seznam plánovaného nového obsahu najdete na této stránce a krom jiného se v něm nachází nová operace Terror from Beyond, série nových heroických misí na planetě Belsavis, balík leteckých misí pro hráče na 50. úrovni, nový podržtažka HK-51 a nová warzóna Ancient Hypergate.

No, není toho málo. A upřímně, SWTOR bude potřebovat spoustu nového obsahu, protože v dnešním dynamickém světě onlineovek už se nehraje ani tak na značky, jako na kvalitu a frekvenci služeb, tedy nového obsahu. Hráči si mohou vybírat z desítek kvalitních onlineovek a značka Star Wars, přestože nějakou výhodu přeci jenom poskytuje, sama o sobě nic nezachrání ani nevyhraje. V této chvíli tedy nevidím důvod, proč SWTOR předvídat brzkou smrt. Naopak, budeme svědky zajímavého experimentu. Bude nesmírně zajímavé a pro hráče snad i zábavné sledovat, jak se Bioware musí tak mocně snažit, aby hru udržela na nějaké úrovni hráčského zájmu. A těžit z toho budou právě a jenom hráči, které SWTOR bavila do teďka a buď ji hráli, anebo se na to třesou právě na konto free to play verze. Zbývá ještě dodat, že v srpnu se bude SWTOR prodávat za poloviční cenu, aby se ještě před spuštěním free to play pokusili tvůrci nalákat, co největší počet hráčů.

Nejnovější články