THQ je rozebráno: Sega má Relic, Ubisoft získal South Park, Saints Row shrábnul Koch a Homefront patří Cryteku
zdroj: tisková zpráva

THQ je rozebráno: Sega má Relic, Ubisoft získal South Park, Saints Row shrábnul Koch a Homefront patří Cryteku

24. 1. 2013 11:14 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Počáteční debata o osudu THQ krátce po vyhlášení bankrotu měla několik možných závěrů, ale nakonec se naplnil ten nejvíce lakonický. THQ po včerejší aukci de facto končí, protože co mohlo být vydraženo, to vydraženo bylo, něco málo se firma pokusí ještě prodat/udat v procesu uspokojování věřitelů před soudem, no a značky či studia, která nikdo nekoupil, ty prostě končí.

Vyplývá to z dopisu zaměstnancům THQ, který včera rozeslal CEO Brian Farrell, v němž nejenom uvádí, které firmy byly nakonec úspěšné v dražbě jednotlivých studií/titulů, ale rovněž se loučí se všemi zaměstnanci THQ, děkuje jim za jejich práci a pomalu zavírá skřípající branku od pozemku, na kterém leží rozpadající se dům s logem THQ. Pojďme se tedy podívat, u koho nakonec přistála jednotlivá studia a tituly. Poněkud podrobněji jsou výsledky 22 hodin trvající aukce rozepsány v tomto dokumentu, pokud byste si chtěli celý případ hezky prozkoumat sami a bez mých pindů.

Sega získala Company of Heroes sérii za 26.6 milionů dolarů, a po Total War od Creative Assembly tak pod svá křídla získala další populární strategickou značku. O CoH usiloval i Zenimax Media, mateřská společnost Bethesdy, ale s přihazováním firma skončila na 26,3 milionech dolarů. Boj to byl těsný, do poslední chvíle.

Německý vydavatel Koch Media se v aukci rovněž docela rozjel a krom značky Saints Row za 22 312 925 dolarů (Ubisoft chtěl dát jenom 5,4 mil. dolarů) firma získala za 5 877 551 babek i tituly Metro 2033 a Metro 2034 (Last Light). Soupeřem v tomto boji byl Kochu pouze Ubisoft, který se snažil do poslední chvíle, ale jeho nabídka skončila na 5 175 000 milionech dolarů.

Ubisoft si dvojí neúspěšné přihazování vynahradil na titulu South Park: The Stick of Truth, který Frantíci shrábli za 3 265 306 dolarů, přičemž nikdo jiný o tuhle hru nestál. Zřejmě kvůli potenciálním problémům ohledně práv na prodej titulu. South Park Studios totiž prodej hry v rámci aukce napadla a ještě se to bude řešit. Ubisoft už nicméně poslal tiskovku o svém převzetí studia Montreal a South Park titulu, přičemž se v ní uvádí, že hra vyjde v kalendářním roce 2013. Ale jdeme dál, za 2 500 000 získal Ubisoft ještě práva na rozpracované tituly 1666 a Underdog, které vznikají v THQ Montreal. Vtipné je, že minimálně na 1666 pracoval Patrice Désilets, tvůrce Assassin’s Creed série, který z Ubisoftu před pár lety odešel. Otázkou je, jestli se bude chtít do Ubi vrátit.

Crytek si za poměrně malou sumičku 544 218 dolarů koupil pod svá křídla Homefront a Homefront 2, na němž stejně pracuje. Take-Two pak za 10 894 000 dolarů získala práva na rozpracované titul Metamorphosis/Evolve, na němž pracuje/pracovalo/bude možná pracovat studio Turtle Rock, které se do aukce zapojilo symbolickou částkou 250 000 dolarů.

Tímto jsme pokryli prodej her, teď je na řadě prodej studií. Pravděpodobné kupce jednotlivých vývojářských domů odhalil ve svém mailu zaměstnancům Brian Farrell – neznáme však částky, za které jednotlivé firmy kývly na to, že studia koupí. Je možné, že k prodeji studií došlo i s prodejem značek za výše uvedené sumy, ale v dokumentu to specifikováno není, takže nebudu předjímat a počkám, až to někdo řekne polopatě. Situace se ještě může hypoteticky změnit, ale momentálně se to má takto.

- Sega souhlasila s koupí Relicu
- Koch Media pod svá křídla vezme Volition
- Ubisoft odkoupí THQ Montreal
- Take Two s největší pravděpodobností koupí Turtle Rock Studios

Pokud jde o Vigil Games, tvůrce Darksiders, co aktuálně chystají projekt s kódovým označením Crawler, tak jejich osud se bude řešit v rámci soudního vyrovnání s věřiteli. Kupec pro tohle studio se tedy ještě bude hledat, proto Vigil ani značka Darksiders nebyla součástí aukce.

Sečteno a zboldováno, rozhodně mě překvapilo masivní zapojení se Němců z Koch Media (třeba label Deep Silver), které ale dává smysl. Je to etablovaná evropská firma, která těží zejména z distribuce na lokálních trzích a několik středně velkých značek pod svými křídly už přeci jenom má (Dead Island). Saints Row a další tituly od Volition se svým potenciálem do portfolia Kochu docela hodí, protože až má člověk tendenci považovat třeba Saints Row za značku velkou, patří ve výsledku spíše mezi ty středně velké, pokud jde o prodeje.

Zapojení Také Two také nebylo očekávané, ale jinak se v aukci objevily přesně ty firmy, od nichž se to čekalo. Ano, původně zmiňované EA a Warner Bros. nakonec do aukce nezasáhly, ale ještě pořád visí ve vzduchu osud Vigil, což by třeba pro Warnery byla docela dobrá volba. Uvidíme. Já už své řekl, teď je řada na vás v diskusi.

Nejnovější články