Tomb Raider a Sleeping Dogs nesplnily plán, Squeenix čeká obrovské ztráty
zdroj: tisková zpráva

Tomb Raider a Sleeping Dogs nesplnily plán, Squeenix čeká obrovské ztráty

26. 3. 2013 16:09 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

(Aktualizováno v 16:09) Přichází těžké časy na japonský Square Enix. Finanční zpráva vydaná k ukončení fiskálního roku (31. března) je cokoliv, jen ne optimistická. Odhady prodejů klesly ze 150 miliard jenů na 145 miliard a předpokládaná celková ztráta se prohloubila na zarážejících 13 miliard jenů (počítalo se s 3,5 miliardami). Samotná zpráva o těchto změnách hovoří následovně...

„Předpověď prodejů společnosti vychází primárně z toho, že jsme nedosáhli plánovaných prodejů v konzolovém segmentu Severní Ameriky a Evropy“. Konkrétně se to dle GamesIndustry.biz týká trojice her Tomb Raider, Sleeping Dogs a Hitman: Aboslution. Ke konci fiskálu, tedy k poslednímu březnu 2013, Squeenix počítá s tím, že se prodá 3,4 milionů kusů Tomb Raidera, 1,74 mil. kusů Sleeping Dogs a 3,6 milionů kusů Hitman Absolution. A ve všech třech případech jde bohužel o čísla, která možná nejsou malá, ale neodpovídají cílům, která si firma stanovila. Na vině je prý hlavně slabý výkon severoamerické pobočky, která dosáhla pouze na dvě třetiny toho, co dokázala hráčům prodat pobočka evropská. Co tedy bude následovat?

Následkem toho budou dle všeho společnost čekat radikální a rozsáhlé změny, které povedou k dalším finančním ztrátám, ale snad v budoucnu znovu nakopnou zisky. Půjde o změny v oblasti organizační struktury, tržního modelu a také systému vývoje.

První z výrazných změn se stane na postu prezidenta společnosti. V reakci na předpokládané ztráty rezignoval Jojči Wada, dosavadní prezident. Jeho místo asi zaujme Josuke Macuda, což se rozhodne na dalším jednání akcionářů v červnu. Pro Square Enix nastávají problematické měsíce a možná roky, z kterých bude velmi obtížné se dostat.

Nejnovější články