Trh s PC hrami loni rostl, dominují na něm MOBA tituly
zdroj: tisková zpráva

Trh s PC hrami loni rostl, dominují na něm MOBA tituly

3. 2. 2014 13:29 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Velmi zajímavá data ohledně PC hraní zveřejnila výzkumná společnost DFC Intelligence. PC hraní podle ní za rok 2013 zaznamenalo celkový nárůst a i do budoucnosti se nemáme čeho bát. Celkovému nárůstu podílu na trhu prý překvapivě nahrálo i vydání nových konzolí, protože se díky tomu objevily nové skupiny hráčů, co se začaly zajímat o hry jako takové bez ohledu na konkrétní platformu.

„2013 byl pomalý rok co se týče vydávání nových her, protože se vývojáři připravovali na nové konzolové systémy. Myslíme si, že nové konzole pomohly zvednou byznys na PC, protože dochází k velkému přesahu mezi konzolovými a PC hráči - pro vývojáře jde o další platformu“.

DFC očekává, že se objem PC trhu v tomto roce zvýší z 22 miliard dolarů na 25 miliard. Důvodem loňského nárůstu byl kromě stabilní pozice v Asii i zvýšený zájem na západních trzích a fakt, že hráči jsou ochotní dávat za hry víc. Navíc, i když se prý nečekaly žádné zázraky, úspěšně se snažily tituly jako Battlefield 4, Rome II: Total War, FIFA 14 a samozřejmě i stálice typu League of Legends (jasná jednička) či Dota 2.

Free to play je sice v současnosti jasným hitem, ani klasický model „zaplať předem“ si ale nevede zle. „Dota 2 si za betu účtovala 30 dolarů (tady je asi myšlen balíček, v jehož rámci jste dostali pozvánku do bety) a spousta lidí toho využila. Na trhu tedy funguje hybridní model, který sice můžeme označit za free to play, ale stále v jeho rámci funguje tradiční placení za obsah předem.“.

V této sféře ale PC trhu vévodí klasický free to play model, kdy hráči platí dobrovolně mikrotrasnakce, i když tomu občas předchází i zakoupení hry. Přesně takto fungují třeba MOBA hry, které jsou v popularitě daleko před MMO hrami, zejména díky dvěma titulům – League of Legends a Dota 2. Trh s MMO hrami je mnohem více fragmentovaný, protože se o jednotlivé podíly pere celá řada titulů.

A co máme čekat na PC trhu v tomto roce? „Jednou z velkých věcí bude prolínání velkých konzolových her a jejich PC verzí. Pokud vyjde GTA V pro PC, bude to samozřejmě významná událost. TitanfallThe Elder Scrolls Online a mnoho dalších titulů je vyvíjeno na konzole i PC. Myslíme, že největší věcí proto bude synergie mezi konzolemi a PC“.

Nejnovější články