Tržby EA z digitálu rostou, firma čeká úspěch Battlefield i Titanfall
zdroj: tisková zpráva

Tržby EA z digitálu rostou, firma čeká úspěch Battlefield i Titanfall

30. 10. 2013 13:01 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Electronic Arts má za sebou vyhodnocení druhého kvartálu finančního roku (nezapomeňte, že je jiný, než kalendářní), a ačkoliv meziročně šly tržby drobně dolů, je vedení firmy spokojené, protože se původně očekával větší propad. Ve druhém čtvrtletí tohoto roku činily tržby 695 milionů dolarů oproti loňským 711 milionům. Důvodem poklesu je dle analytiků přechod na nové konzolové platformy.

Právě kvůli očekávání nových konzolí se tak dobře neprodávaly multiplatformní tituly oblíbených značek. Zároveň ale Peter Moore konstatoval, že vydání nových konzolí bude pro firmu i celý herní průmysl prospěšné. „Myslím, že do března příštího roku zvládnou obě konzole prodat dohromady deset milionů kusů...bez problémů.“ Dle Moora za to může i jasná vize a hlavně připravenost Microsoftu a Sony.

Zároveň se to pojí s očekáváním úspěchu EA, která je dle šéfů i obecných odhadů na přechod na nové konzole dobře připravena. Ostatně, v den zahájení prodeje nových konzolí bude mít EA na obou dvou velké tituly jako MADDEN, Battlefield 4 nebo FIFA 14 a v krátkém závěsu vyjde i Need for Speed: Rivals a NBA Live. Zvláště Battlefield 4 byl akcionářům ve zprávě představován jako jasný hit, o který se firma může s klidem opřít. V budoucnu má být podobným titulem Titanfall, na němž prý Respawn odvádí skvělou práci a v některých ohledech je prý daleko před původním očekáváním.

Pokud se podíváme zpětně na výsledky za uplynulé čtvrtletí, uvidíme potvrzení určitých trendů. Zatímco tržby z tradiční distribuce meziročně klesly o 130 milionů dolarů, tržby z digitální distribuce narostly o 125 milionů. Podle očekávání je za propadem snížený prodej na dosluhující generaci konzolí. Naopak prodej na PC meziročně po předchozím poklesu opět stoupl.

Za úspěch v oblasti digitální distribuce byly oceňovány především tituly FIFA Ultimate Team, FIFA Online 3 a Star Wars: The Old Republic, které svým free-to-play systémem patří mezi tradiční a kvalitní „přispěvatele“. Obecně se tak potvrzují očekávatelné trendy, tedy, že digitální distribuce narůstá a celé odvětví čeká na příchod nových konzolí.

Nejnovější články