Tvůrci LotRO: MMO s předplatným neumírají
zdroj: tisková zpráva

Tvůrci LotRO: MMO s předplatným neumírají

31. 1. 2012 11:13 | Byznys | autor: Adam Homola |

Podle vývojářů úspěšné MMORPG Lord of the Rings Online není pravda, že by MMO hry s měsíčním předplatným umíraly, i když se to může podle rozmáhajícího se free to play trendu zdát (ostatně, LotRO už na něj také přešlo). “Není asi správné říkat, že MMO hry s předplatným umírají. Naopak je správné tvrdit, že zřejmě umírají hry, které nutí hráče konzumovat obsah jediným způsobem,” řekl Adam Mersky z Warner Bros. (majitel Turbine). Na tento model brzy přejde i legendární EverQuest.

Právě případ Lord of the Rings Online, který z modelu povinného měsíčního předplatného přešel na free to play, je známý. Hra pak začala tvůrcům vydělávat mnohem větší peníze, než v době, kdy za ni hráči platili měsíční předplatné - především díky hernímu obchodu a mikrotransakcím. Přechod na free to play se Turbine povedl i v případě Dungeons & Dragons Online.

Turbine také uvedli příklad filmů a televize obecně, kde se zákazník či uživatel může dostat k obsahu několika způsoby - některé jsou zdarma, jiné za peníze. “Myslím, že je špatně, když si lidé myslí, že free to play je něco, co uděláte až po pár letech placení měsíčních poplatků. Kdybychom měli vydat novou hru, tak bychom ji, alespoň z mého pohledu, nevydali s povinným měsíčním předplatným. Správná volba by byla udělat ji free to play s možností platit měsíční poplatky,” řekl producent Dungeons & Dragons Online Erik Boyer anglickému Eurogameru.

Zdá se, že mají lidé z Turbine a Warner Bros. pravdu - spousta MMO her, které začaly s předplatným, konvertují nyní na model free to play s dobrovolným předplatným. Posledním takovým případem je i čerstvě oznámená změna modelu u legendárního EverQuestu. Jedno z prvních “masovějších” MMORPG vyšlo už v roce 1999 a v březnu tohoto roku přejde na free to play model. Tuto změnu oznámil na webu EQ Players producent hry Thom Terrezas.

K free to play se ostatně pomalu přiklání i velikán World of WarCraft, který loni zavedl free to play model do 20. úrovně.

Nejnovější články