Umlčet někoho ve hře pomocí "Mute" není upíráním svobody slova, rozhodl americký federální soud
zdroj: tisková zpráva

Umlčet někoho ve hře pomocí "Mute" není upíráním svobody slova, rozhodl americký federální soud

27. 1. 2020 14:05 | Byznys | autor: Šárka Tmějová |

Amrovi Elansarimu se před rokem stalo něco, co se občas stane skoro každému přidrzlému hráči onlinovek – jeden z moderátorů hry Runescape provozované firmou Jagex ho zamutoval. Nemohl tím pádem komunikovat s ostatními hráči prostřednictvím chatu a jeho žádost o odmutování byla zamítnuta. Uchýlil se tedy k poněkud radikálnímu kroku: na firmu podal žalobu za diskriminaci, upírání práva na svobodu slova a „řádný proces“.

Soudní proces byl v tomto případě velmi rychlý a celkem nepřekvapivě nerozhodl v Elansariho prospěch. Okresní soudce Mark Kearney jeho žalobu zamítl s tím, že první dodatek Ústavy Spojených států amerických, který garantuje svobodu vyznání, tisku, projevu, právo na pokojné shromažďování a podání státním orgánům žádosti o nápravu křivd se vztahuje na záruku svobodu projevu ze strany vládních subjektů, nikoliv těch soukromých. Na Jagex se tedy nic takového nevztahuje.

Stejně tak Elansari neuspěl v případě dodatku číslo pět o řádném soudním procesu, který taktéž platí pouze pro federální vládu a ne soukromé společnosti. Amro Elansari se proti zamítnutí nicméně odvolal a letos v lednu to zkusil přes 14. dodatek zaručující práva a výhody občanství. Jeho nárok byl ovšem neplatný, jelikož se mu opět nepovedlo doložit, že by byl Jagex zástupcem státu.

V druhé části žaloby se pak odvolává na hlavu II zákona o občanských právech z roku 1964, podle které měl okresní soud v Elansariho případě rozpoznat diskriminaci. Jagex by podle něj měl být hnán k odpovědnosti pro nerovné zacházení, jelikož zamutoval jeho účet, což je ve srovnání se všemi hráči, jimž svoboda chatovat upřena nebyla, nespravedlivé.

Hlava II zakazuje diskriminaci na základě rasy, barvy pleti, náboženství nebo původu, což s Elansariho zákazem chatování dle okresního soudu nemá nic společného. Soud tedy potvrdil původní rozsudek – zamutování ve hře není porušením ústavních práv amerických občanů.

Amro Elansari podle pensylvánského deníku PennLive.com podal za poslední rok a půl deset různých žalob, z toho čtyři v červenci 2019 včetně té proti Jagexu. V listopadu pak okresní soud zamítl jeho hromadnou žalobu na Tinder, protože není právník a nesmí proto zastupovat ostatní žalobce. Navíc náhrada škod, kterou požadovali, nemohla ani náhodou dosáhnout požadovaného minima 75 000 dolarů (1,7 milionu korun).

Nejnovější články