Univerzita Karlova zakládá vlastní herní studio Charles Games
zdroj: tisková zpráva

Univerzita Karlova zakládá vlastní herní studio Charles Games

30. 1. 2020 14:01 | Byznys | autor: Šárka Tmějová |

Na západních univerzitách jsou co se týče propojení světů počítačových her a formálního vzdělávání sice trochu dál, tuzemská Univerzita Karlova ale v těchto dnech dosáhla v tomto oboru zajímavého milníku: otevírá vlastní herní studio, potažmo inkubátor pro mladé vývojářské týmy. Pod hlavičkou Charles Games plánuje vydávat vlastní tvorbu a podporovat nadějné talenty nejen v řadách studentů.

Dosavadní herní tvorba zastřešená Univerzitou Karlovou zahrnuje projekt o nacistické okupaci Attentat 1942, který se dočkal nominace na IGF a vyhrál hlavní cenu na německém A MAZE 2018. Volné pokračování s názvem Svoboda 1945 o odsunu Němců by už měl vyjít v rámci Charles Games. Studio celkově plánuje vydávat a vyvíjet tituly se silnými příběhy a paralelami k současnému dění.

zdroj: Archiv

„Těžiště vlastní tvorby CG bude vždy ve zpracovávání silných soudobých příběhů, u studentských projektů počítáme i s experimentální tvorbou,” vysvětluje jednatel a hlavní programátor Charles Games, Jakub Gemrot.

„Pilotním studentským projektem, který do CG vstoupí, bude hra Silicomrades od týmu Outside the Fox. Bude to akční kooperativní hra z robotického světa, který je svázaný bizarními pravidly v kafkovském stylu. Těšit se můžete také na fantaskní artovou adventuru o tajemném lese inspirovanou dílem Roberta Holdstocka.”

zdroj: Archiv

Založením vlastního herního studia chce Univerzita Karlova potvrdit svou roli inovátora v akademické sféře a přispět k rozvoji herního média. Vývoji a výzkumu počítačových her se momentálně věnují dvě fakulty univerzity – filozofická a matematicko-fyzikální, a to v rámci programů Studia nových médií a Počítačové grafiky a příslušných specializací, kde studenti během mezioborových spoluprací vyvíjejí vlastní hry.

Kromě toho MFF UK pravidelně organizuje také game jamy. Z vzniklých prototypů a studentských projektů by teď Charles Games chtěli vybírat ty nejperspektivnější a poskytnout jim potřebné zázemí třeba i pro budoucí komercializaci.

Nejnovější články