Update: Crysis 2 zmizela ze Steamu, stane se z EA prodejce?
zdroj: tisková zpráva

Update: Crysis 2 zmizela ze Steamu, stane se z EA prodejce?

16. 6. 2011 9:49 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Update 2 z 16. června, 9:49 - Konečně je jasno i v tom, proč Crysis 2 a třeba Alice: Madness Returns zmizely ze Steamu. Nebylo do rozhodnutí EA, ale Steamu, čili Valve a zároveň to údajně nebyla reakce na žádnou aktuální akci EA (spuštění Origin.com apod.). Zástupce EA popisuje situace pro Gamefront: „Steam přišel se sadou nových požadavků pro vývojáře hodlající prodávat hry skrze tuto službu, řadu těchto požadavků provozovatelé dalších digitálních distribucí nemají. Naneštěstí, Crytek má dohodu s jinou download službou, a ta dohoda některé z nových požadavků Steamu porušuje, což vyústilo ve stažení Cryisis 2 ze Steamu.“

Zástupce EA dále dodává, že Crysis 2 je stále dostupná z mnoha jiných download služeb, nás by však nejvíce zajímaly ty požadavky, se kterými Steam přišel. Že by nám v tomto sektoru začala po období klidné konkurence zuřit nějaká menší vojna a bitva o tituly? A jaké je k tomu vlastně stanovisko Valve, protože zatím jsme slyšeli pouze jednu stranu?

Update z 15. června,  14:20 - Prezident EA Games Frank Gibeau poskytl Gamesindustr.biz vysvětlení ohledně záměru EA s platformou Origin.com, a přestože přímo nehovořil o tom, proč Crysis 2 nebo Alice: Madness Returns už na Steamu nekoupíte (starší hry typu Bulletstrom pořád ano), přiznal, že EA se distribuce svých her skrze různé digitální kanály rozhodně vzdát nehodlá.

EA tedy bude v oblasti digitální distribuce nadále spolupracovat s partnery jako Direct 2 Drive či Impulse, ale v mezičase hodlá z Origin.com postupně budovat regulérní herní platformu s vlastním exkluzivním obsahem, jakou má konzole Xbox v Halo a PlayStation v Uncharted. „Hodláme být nadále dobrým partnerem pro naše prodejce, zatímco budou svůj byznys stále více přizpůsobovat digitální distribuci. Zároveň však budeme mít exkluzivní tituly na naší vlastní platformě, stejně jako jsou platformově exkluzivní Halo či Uncharted,“ vysvětluje Gibeau.

Jedním z těchto exkluzivních titulů, který nebude k dostání nikde jinde než na Origin.com, je chystané MMO Star Wars: The Old Republic. S pomocí tohoto a dalších titulů chce EA nejenom rozšířit komunitu kolem Origin.com ale hlavně k ní přitáhnout nové zákazníky. A přestože Gibeau přirovnává Origin.com ke službám typu Steam, PSN či Xbox Live, ujišťuje, že EA je v první řadě producent her, který logicky chce, aby si je mohlo koupit co největší množství lidí, což znamená prodej skrze co největší množství kanálů.

Původní zpráva z 15. června, 13:12 - Nedávno spuštěná platforma Origin.com není jen náhrada za EA Store, jak se nyní ukazuje, je to zřejmě snaha EA vyvázat se v oblasti digitální distribuce PC titulů ze závislosti na Steamu od Valve. Svědčí o tom fakt, že ze Steamu zmizela střílečka Crysis 2. Ještě stále je dostupná na jiných portálech digitální distribuce (D2D, Impulse a další), ale brzy možná nebude dostupná jinde než právě na Origin.com, protože je označena nálepkou „Pouze na Origin“. A netýká se to pouze Crysis 2, ale i právě vydané Alice: Madness Returns, která opět není dostupná na Steamu, ale na Origin a stále ještě na Direct2Drive a Impulse.

EA se k tomu zatím nevyjadřuje, snaha zbavit se závislosti na cizích distribučních službách je tedy prozatím pouhá spekulace. Co EA zamýšlí, se ukáže až s vydáním nejočekávanější letošní PC hry od EA – Battlefield 3. Pokud bude dostupná pouze na Origin.com, bude strategie EA jasná. A podle všeho se netýká pouze distribuce digitální. EA oznámila otevření tří kamenných obchodů s EA Sports tituly, první se objeví příští rok na letišti v Charlotte v Severní Karolíně. Nazývat to snahou o vytvoření vlastní prodejní sítě by v této chvíli připomínalo luštění z křišťálové koule, ale něco na tom určitě bude. Chris Erb z EA nazval plánované spuštění kamenného obchodu prvním krokem v rámci plánované expanze prodejních aktivit.

Nejnovější články