Vivendi provedla nepřátelské převzetí Gameloftu a stupňuje tlak na Ubisoft
zdroj: tisková zpráva

Vivendi provedla nepřátelské převzetí Gameloftu a stupňuje tlak na Ubisoft

2. 6. 2016 13:24 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Plány mediálního giganta Vivendi na převzetí kontroly nad Ubisoftem se rýsují v čím dál zřetelnějších konturách. Aktuální vývoj několikaměsíčního akcionářského boje představuje nepřátelské převzetí Gameloftu, který spadá do portfolia bratrů Guillemotových, a je de facto mobilní divizí Ubisoftu. Vivendi získala 56% kontrolu nad akcionářskými hlasy, což znamená, že má faktickou kontrolu nad společností. Pro bratry Guillemotovy, kteří se zuby nehty brání převzetí kontroly nad majoritou akcií Ubisoftu, jde o velkou prohru. Tím spíš, že se Vivendi rozhodně netají tím, že v Gameloftu nezůstane ve vedení kámen na kameni.

Vivendi ústy majitele Vincenta Bolloreho oznámil, že na výročním zasedání akcionářů 29. června rozhodne o tom, kdo bude sedět ve správní radě, což znamená, že ta současná skončí. Ne, že by na to čekala, šéf Gameloftu Michel Guillemot už řekl, že hodlá rezignovat. Finanční analytici se shodují na tom, že dalším logickým postupem Vivendi bude snaha získat Ubisoft, o což se podle Guillemota pokouší už několik měsíců.

V říjnu jsme psali (viz článek) o tom, jak Guillemot rozeslal akcionářům bojovný dopis, ve kterém oznámil, že se nehodlá jen tak vzdát - bude tvrdě bojovat za nezávislost Ubisoftu. V té době Vivendi vlastnila 6,6 % akcií Ubisoftu a 6,2 % akcií Gameloftu. V únoru 2016 ovšem agresivní tah zajistil Vivendi už 15 % akcií Ubi. Guillemot na to konto začal bít na poplach a vyzval kanadskou vládu i lokální firmy, aby do Ubisoftu investovaly a zabránily převzetí ze strany Vivendi (čtete zde). Je ale zjevné, že k ničemu takovému nedošlo.

zdroj: youtube.com

Aktuálně sice Vivendi nechce získat kontrolu nad Ubisoftem, ale také už drží 18 % akcií. Pro Guillemota nyní nastávají těžké časy, protože musí dát dohromady obranu proti případnému nepřátelskému převzetí firmy. Jako jedno z možných řešení je, opět, najít investora, který do Ubi nalije peníze.

Ubisoft zaměstnává několik tisíc lidí v rámci řady studií po celém světě a jedním z argumentů proti ovládnutí firmy ze strany Vivendy je riziko rušení pracovních míst. Je však krajně nepravděpodobné, že by Vivendi firmu přebíralo s tím, že ji kompletně přebuduje - tím spíš, že se Ubisoftu finančně daří. Jisté je, že v případě nepřátelského převzetí určitě odejde Guillemot, představenstvo a je velká otázka, kolik dalších klíčových lidí. Výraznější exodus by mohl narušit fungování firmy, což by se odrazilo v horších hospodářských výsledcích. To by mohlo vést k propouštění a zasažení lokální ekonomiky.

zdroj: YouTube

Velký otazník ale visí nad tím, proč se aktivity Vivendi ubírají zrovna směrem k Ubisoftu a hernímu byznysu, když z něj prodejem Activision – Blizzard před třemi léty vycouvala. Tehdy bylo zřejmé, že Vivendi neví, jak velkou herní firmou dále rozvíjet. Poslední roky pod Vivendi totiž Activision vykazoval propad příjmů a analytici se shodli, že firmě chybí jasná vize o dalším směřování.

Nejaktuálnější je zřejmě obava, že si Vivendi chce pořídit Ubisoft jen proto, že firma prosperuje a je tedy výhodnou investicí, která se brzy zhodnotí. Jenže radikální zásahy do vedení Ubi či prostě změny vyplývající z převzetí, se mohou negativně projevit právě na tom, zda firma bude prosperovat. Bude zajímavé sledovat, jak se změní poměry v Gameloftu, jestli dojde k velkým změnám v zaměření, protože na rozdíl od Ubisoftu nebyl dlouhodobý finanční výhled mobilní firmy dobrý.

Nejnovější články