Vývoj Darksiders II stál 50 milionů dolarů, něco podobného si Nordic nemůže u trojky dovolit
zdroj: tisková zpráva

Vývoj Darksiders II stál 50 milionů dolarů, něco podobného si Nordic nemůže u trojky dovolit

24. 9. 2014 15:01 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Všichni tušíme, že hospodaření THQ nebylo zrovna ukázkové, ostatně virtuální náhrobek této firmy budiž důkazem. Na to, že v případě Darksiders II ujela produkční ruka, poukazuje i Lars Wingefors, šéf firmy Nordic Games, která koupila značky Darksiders a Red Faction z pozůstalosti THQ. Zároveň ale upozorňuje, že s podobným hýřením penězi u Nordic rozhodně počítat nemáme.

V rozhovoru pro MCV Wingefors zmínil: „Darksiders je špičkový produkt. THQ utratila na vývoj Darksiders II 50 milionů dolarů. Dokázali bychom vytvořit produkt stejné kvality za nižší cenu. 50 milionů je absurdní částka. To si nemohu dovolit.“ Skutečně nejde o malou částku. Zejména s ohledem na fakt, že navzdory jisté míře popularity nebyla ani jedna z Darksiders her žádným komerčním trhákem - všech verzí obou dvou her se odhadem prodaly necelé tři milion kusů.

Wingefors také nepřímo odpovídá na časté spekulace ohledně vývoje třetího dílu. Rozhodně by prý jeho vývoj nestál padesát milionů dolarů, protože Nordic takové peníze k dispozici nemá a nikdy neměl.

„Koupě portfolia THQ byl nejlepší kauf, jaký jsem kdy udělal. Musel jsem investovat 5 milionů dolarů ze svého a celkově nás to stálo mnoho peněz, ale brzy se nám vrátily. Na tvorbu AAA hry ale Nordic nemá a je jedno, zda by stála 50 milionů nebo 30, byť takhle natvrdo to Wingefors neřekne.

zdroj: Archiv

Zaměření Nordic Games je totiž zcela jiné. Společnost nejde po kvalitě z hlediska příjmů jednotlivých značek, ale spíše kvantitě. Některé značky firmě nevydělají ani 50 tisíc dolarů ročně, ale Nordic má takových značek stovky a plán je mít za pár let o pár set značek víc.

Při podobné strategii by bylo poněkud odvážné a pro někoho až nerozumné investovat velkou částku do vývoje jednoho titulu, který může selhat. Nepřekvapí proto opatrná prohlášení o tom, že by sice Nordici rádi vyvíjeli Darksiders 3, ale rozhodně to není na pořadu dne.

Nejnovější články