Vznikla nová asociace českých vývojářů, která chce pomoci rozvoji domácích her
zdroj: tisková zpráva

Vznikla nová asociace českých vývojářů, která chce pomoci rozvoji domácích her

23. 9. 2018 14:00 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Není to zdaleka první pokus o vytvoření fungujícího sdružení, jehož zájmem jsou jen a pouze videohry na českém trhu. Ostatně sám předseda nově založené Asociace českých herních vývojářů (GDACZ) Pavel Barák stojí i za projekty České hry, Česká hra roku a Game Developers Session. Tentokrát dal dohromady 14 větších i menších českých studií, která se u nás mají zasloužit o lepší budoucnost tohoto zábavního odvětví.

„Cílem asociace je chránit a prosazovat zájmy místních tvůrců, spolupracovat s institucemi státní správy a podporovat rozvoj průmyslového odvětví her v ČR.“ Nejsou to jen plané řeči vítající vás na nových stránkách, jak dokazuje komentář předsedy Pavla Baráka:

„Asociace českých herních vývojářů zahájila svoji činnost dosud nejrozsáhlejším mapováním českého herního průmyslu, jehož výsledky zveřejníme v průběhu podzimu. Připravujeme také projekty podporující hledání a vzdělávání nových talentů, zviditelnění nezávislých tvůrců a mezinárodní i mezioborovou spolupráci.“

Mezi aktuálními členy naleznete opravdové velikány i menší studia. Nechybí zde Warhorse Studios, Wargaming Prague, SCS Software, Grip Digital, Bohemia Interactive, Amanita Design, nebo třeba Dreadlocks. Ale přidali se i About Fun, Beat Games, Craneballs, DIVR Labs, Geewa, Gammosaur a Gold Knights.

GDA zdroj: tisková zpráva

Zástup je to slušný, přesto v něm spousta studií chybí. Jmenovitě například Keen Software House, Madfinger Games a další, klidně i jednočlenná, studia, která v Čechách vyvíjejí hry jako World of Castles, Feudal Alloy, Aggressors: Ancient Rome, či Someday You’ll Return.

Nikde ale není psáno, že by asociace měla pojmout všechny herní vývojáře, a třeba se časem někteří ještě přidají. V každém případě nejde celou věc vnímat jinak než pozitivně. Hry jsou celosvětově na neustálém vzestupu a platí to i o našem malém trhu, kde vzniká čím dál tím víc nadějných projektů.

Přitom zdejší podmínky pro vývoj her nejsou úplně ideální ve srovnání s jinými zeměmi (například Polskem), takže je určitě spousta prostoru pro posun kupředu zejména z pohledu státu. Jedna věc mi ale pořádně vrtá hlavou.

GDA zdroj: tisková zpráva

Nikdy jsem v žádné asociaci nebyl, takže nevím, zda je následující pravidlo o členských příspěvcích běžné. Ve smlouvě, kterou musí podepsat každý nový člen, totiž stojí, že výše příspěvku určuje počet vašich hlasů během schůze, která se schází nejméně jednou ročně. Slovy čísel vám nejnižší příspěvek 10 tisíc korun zajistí jeden hlas, nejvyšší příspěvek rovný 300 000 korun jde s deseti hlasy.

To mi nepřijde zrovna férové, když si movitější studia mohou mávnutím ruky vyloženě koupit to, pro co hlasují, zatímco menší společnosti si se svým rozpočtem ani neškrtnou. Možná je to běžná praxe, ale pro mě osobně jde o velmi nepříjemné „cože?“. Na druhou stranu, jde o stanovy, které si celá Asociace odsouhlasila a členy spolku ke vstupu nikdo nenutil. Každopádně jsem velmi zvědavý na výsledky Asociace, o kterých zcela určitě ještě uslyšíme.

Nejnovější články