Xbox Live dnes slaví 10 let provozu
zdroj: tisková zpráva

Xbox Live dnes slaví 10 let provozu

15. 11. 2012 18:34 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Na spuštění Xbox Live si docela živě pamatuju, což znamená hned několik věcí: už nejsem žádný mladík; už si skoro nevybavuju, jak jsem mohl používat konzole bez online služeb; v následujících dnech budu Xbox Live zapínat častěji, abych vychytal ve slevě hry, které jsem si chtěl zahrát, ale byly moc drahé. A tohle všechno se mi teď v hlavě motá jen proto, že služba Xbox Live dnes slaví 10. narozky.

U příležitosti oslav si můžete z Xbox Live stáhnout zdarma Kinect hru Wreckateer, a pokud vás zrovna tahle záležitost neinteresuje, ještě jsou ke koupi a stažení na XBL za polovinu ceny vybrané tituly včetně Castle Crashers, Bastion, Fruit Ninja Kinect a Full House Poker. Podrobnosti o slevách a celé akci najdete na stránkách Xbox.com a zatímco budete rozmýšlet, jestli si něco z toho koupit, nebo spíše ne, zkuste si vzpomenout, jak dlouho vlastně Xbox Live používáte.

Troufnu si tvrdit, že většina ze 40 milionů stávajících členů ze 41 zemí světa začala XBL používat až s konzolí Xbox 360. Jsou však mezi námi tací, kteří s XBL mají zkušenosti už od prvního Xboxu, a jako jeden z nich si docela dobře vzpomínám, jak jsem poprvé hrál přes internet Halo 2 multiplayer. Jasně, pro PC hráče v té době to bylo něco naprosto normálního, běžného, každodenního a obyčejného. Ale pro hráče konzolového? Nebudu kecat, když řeknu, že to skoro působilo jako mimozemský zážitek.

Jasně, i taková PS2 si dokázala poradit s internetem, ale musela se obejít bez dedikované služby, která by online prvky slučovala na jedno místo. Proto bylo hraní multiplayeru na PS2 většinou porod (třeba SOCOM), zatímco Microsoft na tento aspekt konzolového hraní vsadil už od začátku a s odstupem času se mu to hooodně vyplatilo.

Dneska už má svou online službu spojenou s obchodem a informačním kioskem každá konzole, přestože třeba Nintendo se tomuto trendu zuby nehty brání a dost s ním zápasí. Do budoucna přitom bude význam konzolových online služeb jenom růst. Vždyť už nyní se hovoří o tom, jak konzole přejdou výhradně na digitální distribuci, potažmo konzole jako takové zaniknou a zůstanou jenom ony online služby. A přitom s námi jsou pouhých 10 let!

Nejnovější články