Z obchodů mizí hry se Sherlockem, studio Frogwares s tím nemůže nic dělat
zdroj: tisková zpráva

Z obchodů mizí hry se Sherlockem, studio Frogwares s tím nemůže nic dělat

27. 9. 2019 14:20 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

Poměrně často se setkáváme se stažením her z obchodů kvůli vypršení určité licence (například v případě LEGO her). S tím se tak nějak počítá, když se vydavateli po mnoha letech už nevyplatí prodlužovat smlouvu. Ale aby vám vydavatel ukončoval prodej her, na které máte vlastnické právo a nijak to s vámi neprodiskutoval, to nezní jako úplně férový krok.

Frogwares zpráva o stahování jejich her z obchodů zastihla zcela nepřipravené. Teprve minulý týden obdrželi od svého vydavatele Focus Home Interactive následující vyjádření: „V souladu s [vypršením smlouvy o vydávání a distribuování] Focus uvedl v platnost klauzuli, kvůli které nepřenese žádný titul – jeho content ID či title ID – do vlastnictví vývojáře, který odstranil všechny své hry z katalogu Focusu.“ Z vyjádření nabývám dojmu, že se Focusu nelíbí, když s ním někdo zcela rozváže spolupráci a tato klauzule proti tomu má být pojistkou.

Nicméně podle Frogwares klauzule není a nebyla součástí žádného předchozího či současného kontraktu a nikdy dříve na ně nebyla aplikovaná. Studio je v tuto chvíli bezmocné, bezradné, beze slov. Jelikož nedojde k převedení zmíněných ID, dotčené hry (viz níže) jednoduše zmizí ze Steamu a digitálních obchodů konzolí.

Jediným světlem na konci tunelu je fakt, že si Frogwares ponechali vlastnická práva na samotné hry. Mohou je tedy do obchodů vrátit sami. Na Steamu to není nic složitého, ale v případě konzolí se jednání se Sony a Microsoftem může zkomplikovat.

Zároveň tím přicházejí o všechny wishlisty a další informace ze zaniklých stránek v obchodech. V případě starších her je opětovné vydání na konzolích dokonce velmi nepravděpodobné, případně si vyžádá měsíce práce s updatováním vývojářských nástrojů (a stojí tedy za zvážení, zda do nich vůbec ještě investovat).

Frogwares tím pádem přicházejí o zisky generované ze všech odstraněných titulů a obávají se o svou budoucnost. Celou situaci se samozřejmě snaží vyřešit, aby bylo vše zpátky ve starých kolejích. Nutno dodat, že ne všechny hry jim vydával Focus. Některé si vydávali sami, jiné Bigben Interactive. Níže naleznete seznam dotčených her:

Nejnovější články