Za kolik prodal Viacom studio Harmonix? Za 50 dolarů...
zdroj: tisková zpráva

Za kolik prodal Viacom studio Harmonix? Za 50 dolarů...

4. 1. 2011 17:50 | Byznys | autor: Petr Poláček |

Pokud byste měli u sebe necelou tisícovku a byli ve správný čas na správném místě, mohli jste si koncem minulého roku koupit známý tým Harmonix, tvůrce sérií Guitar Hero a Rock Band. Dle článku publikovaného na serveru All Things Digital totiž mediální gigant Viacom prodal Harmonix investiční skupině Columbus Nova (více v článku) za částku 49.99 dolarů, tedy v podstatě za hubičku.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Pokud vám to přijde jako nebetyčná blbost, máte v podstatě pravdu. Za podobnou částku byste si žádný vývojářský tým nekoupili. Musí v tom být fígl. Pokud je informace Petera Kafky z ATD pravdivá, tak investiční skupina Columbus Nova zaplatila za Harmonix pouze 50 dolarů proto, že v rámci transakce převzala i všechny závazky studia: platby za autorská práva a dokonce i skladové zásoby v podobě spousty neprodaných kopií her a plastových hudebních nástrojů. Viacom by navíc měl z celého obchodu vyjít se 150 miliony dolarů na kontě díky daňovým úlevám, které jsou možné jen díky prodeji Harmonixu. Stojí za připomenutí, že Viacom zaplatila za Harmonix v roce 2006 cca 175 milionů dolarů, takže rozdíl mezi cenou kupní a prodejní činí „pouhých“ 25 milionů dolarů.

Investiční skupina Columbus Nova udělala z Harmonixu ihned po koupi samostatnou firmu a v oficiálním prohlášení vyjádřila studiu kreativní i jinou podporu. Nyní se však zdá, že navzdory tomu čekají Harmonix těžké časy utahování opasků, protože majitelé Columbus Nova budou chtít svoji investici časem zpět a pokud možno několikanásobně. Ještě předtím se však musí Harmonix vypořádat se závazkem, který si jako kouli na noze přinesl od Viacomu, což rozhodně nebude s ohledem na tristní zájem o hudební hry nijak jednoduché.

 

Nejnovější články