Začíná právnická battle royale. PUBG žaluje Fortnite
zdroj: tisková zpráva

Začíná právnická battle royale. PUBG žaluje Fortnite

29. 5. 2018 13:25 | Byznys | autor: Patrik Hajda |

V podstatě to bylo nevyhnutelné. Jakmile Fortnite začala svou rostoucí popularitou šlapat na paty kdysi kralující PlayerUnknown’s Battlegrounds, začali se hlavouni ohánět výroky o přílišné podobnosti a případném plagiátorství. V září loňského roku, tedy v době vydání free-to-play battle royale módu hry Fortnite, to byly jen veřejně prohlašované obavy. Teď už je to žaloba.

O celé věci informoval korejský web Korea Times, jelikož soudní jednání proběhne v Soulu, hlavním městě Jižní Korey. Žalobcem je PUBG Corp, tvůrci PlayersUnknown’s Battlegrounds a odnož společnosti Bluehole. Na lavici obžalovaného zasednou právníci z Epic Games Korea, korejské pobočky amerického giganta Epic Games.

Žaloba byla podána již v lednu, ale až teď se věci dávají do pohybu, i když začátek soudního procesu ještě nemá stanovené datum. Tamější soud má rozhodnout o tom, zda Fortnite skutečně okopírovalo PUBG.

Víc toho v současné chvíli bohužel nevíme a můžeme tak vycházet pouze ze stížností, které padly v loňském září. Výkonný producent Chang Han Kim ze studia Bluehole tehdy vydal prohlášení, ve kterém mu spíš než samotné kopírování vadil vývoj obchodního vztahu obou společností.

„Po naslouchaní rostoucí zpětné vazbě naší komunity a po našem vlastním osahání hry máme obavy, že Fortnite replikuje zážitek, kterým je známá PUBG. Chceme zdůraznit, že tohle je problém pouze proto, že Epic Games je společnost vyvíjející engine, který používáme, a za který jim vyplácíme velké licenční poplatky.“

Dále Chang Han Kim hraje na takovou dramatičtější notu: „Měli jsme tento obchodní vztah a věřili jsme, že dostaneme kontinuální podporu. Zároveň jsme chtěli užší spolupráci, která by nám zajistila technickou podporu a možná i nové funkce enginu.“

„Ale naše jméno bylo použito v oficiálních propagačních materiálech bez našeho vědomí. Neproběhla žádná diskuze. Byly jsme trochu překvapení a zklamaní, když jsme viděli našeho partnera používat naše jméno k oficiálnímu promování herního módu, který je velmi podobný naší hře. To mělo za následek zmatení v naší komunitě, která si myslela, že na projektu spolupracujeme.“

Pokud je oním použitím jména PUBG v propagaci Fortnite myšlena malá nevinná věta z prvního traileru níže, pak svět opravdu není v pořádku. „V Epicu jsme velkými fanoušky battle royale žánru z her jako je PUBG a H1Z1,“ říká ve videu kreativní ředitel Donald Mustard. Nic, kvůli čemu by se musely podepisovat smlouvy. Můj názor.

zdroj: Archiv

Ale na druhou stranu nemůžeme přehlížet spoustu prvků, které mají obě hry společné. Z tohoto hlediska se žalobě nelze moc divit a bude jistě zajímavé sledovat, kde to všechno jednoho dne skončí. Fortnite se ale bez boje určitě nevzdá.

V únoru totiž poprvé v historii předběhla PUBG ve smyslu měsíčních příjmů, které činily 126 milionů dolarů (zdroj: The Verge). V dubnu se mikrotransakce postaraly o víc než dvojnásobek, když do hranice 300 milionů chyběly pouhé 4 miliony dolarů. Není divu, že se PUBG Corp snaží zastavit rozjetý vlak, v jehož stínu jsou nyní nuceni kráčet.

Nejnovější články