Zaměstnanci Riot Games protestovali proti nuceným arbitrážím a sexismu
zdroj: tisková zpráva

Zaměstnanci Riot Games protestovali proti nuceným arbitrážím a sexismu

8. 5. 2019 16:24 | Byznys | autor: Šárka Tmějová |

Přes 150 zaměstnanců losangeleské pobočky Riot Games, tvůrců League of Legends, předevčírem stávkovalo kvůli sexistické pracovní kultuře a následným nuceným arbitrážím. Kotaku loni zveřejnilo rozsáhlou reportáž, kde 28 současných i bývalých zaměstnanců vypovědělo, že firma pěstuje diskriminační a nepřátelské prostředí zejména vůči ženám. Pět z nich na začátku roku Riot zažalovalo, dvě pak společnost minulý měsíc donutila k rozhodčímu řízení.

Arbitráž se v americkém právu používá jako forma mimosoudního řešení sporů. Neexistuje v ní soudce ani porota, prakticky je tedy obtížné se v nich pro poškozenou stranu dočkat spravedlnosti. Právníci firmy Riot prohlašují, že zaměstnankyně s případným řešením pracovních sporů skrz rozhodčí řízení souhlasily podpisem pracovní smlouvy.

Riot Games podle pětice loňských žalob svými praktikami porušuje kalifornský zákon o rovných příjmech zaměstnanců. Zaměstnankyně se v nich mimo jiné odvolávají na srpnovou reportáž Kotaku, která detailně pokrývá diskriminaci při nabírání nových zaměstnanců i sexistické chování vůči těm stávajícím.

Účelem protestu na parkovišti losangeleské pobočky firmy, která celosvětově zaměstnává přes 2500 lidí, volal po ukončení arbitrážního řízení a zahájení normálního soudního procesu. Zúčastnění jím zároveň chtěli dát najevo svou nespokojenost s vedením. Riot Games se sice v srpnové reportáži o sexistické kultuře ve firmě na Kotaku oficiálně omluvilo a slíbilo zjednat nápravu, ale spousta mužů, kteří byli z nepatřičného chování nařčeni, ve firmě nadále pracovala dalších několik měsíců.

Zdroj: Upcomer zdroj: tisková zpráva

Zdroj fotek: Upcomer.com

Jedna ze zaměstnankyň úterní demonstraci zdůvodnila takto: „Vedení neustále slibovalo transparentní vyvození důsledků, žádný z těch slibů ale nedodrželo. Vynucená arbitráž byla poslední kapkou, která donutila lidi k akci.“ Několik zaměstnanců se protestu bálo zúčastnit, mluvčí společnosti ale tvrdí, že rozhodnutí demonstrantů respektují a nebudou na základě účasti podnikat žádné kroky, ať už proti těm, co se shromáždění rozhodli účastnit, ale ani vůči protistraně.

Demonstranti si přinesli kupříkladu transparent s nápisem „Rioters Unplugged,“ – hnutí, které se v reakcích na předchozí události utvořilo v rámci firmy, ale i: „Nahlásila jsem ho a oni ho povýšili.“

„Žádáme ukončení praktiky nucených arbitráží pro minulé, současné i budoucí zaměstnance Riotu, včetně kontraktorů, a i těch současně probíhajících,“ říká jedna z vedoucích účastnic protestu Jocelyn Monehan, která během něj mimo jiné skrz megafon prohlásila, že „pocit bezpečí ve firmě by nemělo být bráno jako speciální zacházení.“

Monehan má pro své kolegy především jedno hlavní sdělení. „My jsme to, proč je Riot skvělý. Měli bychom k sobě navzájem být solidární a pomáhat si, být propojení. Chci, abychom se tak cítili. Aby bez rozdílu byly naše názory vyslyšeny a měly nějakou váhu.“ Během shromáždění promluvili i jiní zaměstnanci, objevily se hlasy, že na něj původně nechtěli přijít, aby jejich chování nebylo označené za protifiremní, ale účast ostatních je nakonec přesvědčila. Hashtag #riotwalkout během dne na Twitteru nasbíral stovky reakcí, převážně podpůrných.

Jedna ze zaměstnankyň přiznala, že kvůli toxickému prostředí v Riot Games podala výpověď. „Odcházím, protože nechci pracovat ve firmě, kde něčí nepřístojné chování omluví to, že má přátele na vyšších pozicích,“ zdůvodnila před svými kolegy. Firma i přes opakované stížnosti nadále zaměstnává dva vysoce postavené manažery, kteří čelí především nařčením z diskriminace vůči ženám. Finanční ředitel společnosti strávil dva měsíce na neplacené dovolené, ze své pozice ale neodešel a jeho přístup se podle všeho nezměnil.

V herním průmyslu je případ Riot Games první větší stávkou kvůli nuceným arbitrážím, mezi technologickými společnostmi už má ale podobný vývoj za sebou kupříkladu Google. Za ukončení praktiky mimosoudních vyrovnání demonstrovalo přes 20 000 jejich zaměstnanců a firma se jim v únoru po několika měsících skutečně podvolila, ovšem pouze v případech souvisejících se sexuálním obtěžováním.

Riot Games minulý týden oznámil, že budoucím zaměstnancům umožní vyjednat si ve smlouvě výjimku, která je k arbitráži v případě žaloby nutí, a toto opatření by se mohlo rozšířit i na současné zaměstnance – ale až ve chvíli, kdy se vyřeší momentálně probíhající případy.

Pokojný protest přítomní završili prohlášením, že pokud Riot své praktiky nezmění a nucené arbitráže neukončí do 16. května, podniknou další kroky, bez bližšího upřesnění. Shromáždění navzdory tématu prý proběhlo v pozitivním duchu a organizátoři doufají, že by jím mohli podnítit k akci i zaměstnance dalších herních společností. Minimálně v rámci Riot Games se jim to už podařilo – včera za ukončení arbitráží vyšly do ulic dvě desítky pracovníků jejich dublinské pobočky.

Nejnovější články