Ambiciózní vláčkový tycoon Mashinky vyjde za měsíc v předběžném přístupu
zdroj: tisková zpráva

Ambiciózní vláčkový tycoon Mashinky vyjde za měsíc v předběžném přístupu

6. 9. 2017 19:00 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Je tomu již osm let, co se Jan Zelený na vlastní pěst pustil do ambiciózního projektu Mashinky, z počátku pod názvem Logistics. Hra si bere za cíl vzdát poctu klasikám žánru vlakových tycoonů z konce minulého století tím, že je ztvární v moderní grafice a s inovovanými mechanismy. Velmi dlouhému čekání bude co nevidět konec, protože Mashinky již příští měsíc zahoukají v early accessu.

Zbystřit by měli hlavně ti z vás, kteří nedají dopustit na legendární Transport Tycoon, případně jeho open source verzi Open Transport Tycoon Deluxe. Právě tato nezapomenutelná klasika stála za zrodem Mashinky, byť je již z názvu patrné, že adaptuje pouze vlakovou přepravu. O to propracovanější by měla být.

Každá vlaková přepravní společnost začíná u stavby první železnice mezi dvěma městy. Vlastní stavba probíhá v povědomém izometrickém pohledu s minimalistickou grafikou, a hlavně na čtverečkované mapě. Při plánování logistiky čelíte klasickým problémům s terénem – rozhodnete se vést trať kolem hory, nebo jí násilně zarovnáte do okolní krajiny? Povedete vlak údolím, nebo ho přemostíte? Rozhodnutí je na vás a vašich finančních možnostech.

zdroj: Archiv

Na vašich bedrech leží i stavba stanic, nakupování lokomotiv a vagonů, převážení osob a různých druhů zboží, ale i vynalézání nových technologií. Svou rozvíjející se společnost totiž zakládáte na začátku 20. století, kdy kolejím vládly parní lokomotivy. Časem se dostanete k dieselovým mašinám, pak k vlakům na elektřinu a skončíte u supervlaků využívajících k hladkému pohonu elektromagnety.

Vlaky nejsou jedinou komoditou, která neodolá zubu času. Musíte modernizovat výrobní továrny a depa, rozšiřovat stanice o nové služby, zvyšovat kapacitu souprav s narůstající poptávkou a přicházet i s novým zbožím.

To vše si můžete užít nejen v izometrickém pohledu s retro kabátkem, ale také v plnohodnotném 3D, ve kterém si ani neuvědomíte čtverečkovou podstatu okolního prostředí. Dokonce se můžete svézt v kabině lokomotivy a prohlédnout si tak města i přírodu z vlastního pohledu.

Zkrátka a dobře, v českých luzích a hájích se dost možná blízká na pořádný tycoon, který bude možné v předběžném přístupu pořídit na Steamu již od 6. října. Honza Zelený sice ještě neprozradil, co vše bude v early accessu dostupné, ani zhruba jak dlouho si tam hra pobude, ale podělil se s námi alespoň o cenu. Mashinky vyjdou zájemce na 23 euro.

Nejnovější články