Brzo se můžete zasnít, vychází sandboxová platforma Dreams
zdroj: Media Molecule

Brzo se můžete zasnít, vychází sandboxová platforma Dreams

12. 2. 2020 16:20 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

„Nedals mi kytku na Valentýna,“ zní úryvek z textu jedné populární české písně. Pakliže vám hrozí, že na svátek všech zamilovaných nedostanete pugét, anebo ho naopak nestihnete darovat, můžete si vypomoct vycházejícím herním editorem Dreams a tu kytici tam vytvořit. Nebo závodit v tulipánových polích. Nebo vyrobit skákačku po okvětních lístcích. Nebo jít trhat fialky dynamitem. Nebo se na kytky úplně vykašlat a jít točit nezávislý film o vaření. Jak říkají sami tvůrci, kreativitě se meze nekladou!

Dreams od Media Molecule, tvůrců série LittleBigPlanet nebo Tearaway, za sebou mají poměrně náročný vývoj. Jejich beta měla původně startovat v roce 2016, nakonec se snílci do předběžného přístupu mohli dostat až před necelým rokem, nyní se nicméně snění konečně budete moct oddat naplno.

Ono taky nejde o hru v pravém slova smyslu – když už, Dreams jsou spíše kreativní platformou, respektive plnohodnotným herním editorem. Může tvořit, své výtvory sdílet a zkoušet počiny ostatních hráčů, které dále můžete modifikovat.

zdroj: Vlastní

Vyhrát si můžete prakticky s čímkoliv od level designu, 3D modelů a podmínkového programování přes textury, různé modifikátory úrovní až po hudbu a zvuky. Tvořit nemusíte jen hry, ale klidně i filmy, písničky nebo obrazy, které pak můžete poskytnout k použití dalším hráčům. Zkrátka přispět tím, co konkrétně vám jde nejlépe a na virtuálním hřišti si hrát společně.

To všechno se děje za použití gamepadu. Malovat s DualShockem je rozhodně výzva, ale podle obrázků s ním lze vytvořit jak roztomilou hopsačku s medvídky mezi makronkami, tak ponurou noirovou detektivku.

Dreams zdroj: Media Molecule   Dreams zdroj: Media Molecule

„Hra“ obsahuje i příběhový režim, který na délce dvou až tří hodin představuje základní tutoriál. Už nyní navíc můžete v rámci early accessu brouzdat tisícovkami uživatelsky vytvořených hříček, do některých z nich se můžete pustit i s kamarády v kooperativním multiplayeru.

Dreams vycházejí 14. února 2020 exkluzivně pro PlayStation 4. V následujících měsících pak Media Molecule plánují přidat třeba podporu pro PSVR nebo online multiplayer. Celkově prý mají se svou platformou plány na příštích deset let, pokud se u hráčů dostatečně uchytí.

Nejnovější články