Čína a Japonsko rozšiřují řady národů v Europa Universalis IV
zdroj: tisková zpráva

Čína a Japonsko rozšiřují řady národů v Europa Universalis IV

7. 4. 2017 14:30 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Před nedávnem jsem se v článku zmiňoval o The Mandate of Heaven, chystaném rozšíření pro velkolepou strategii Europa Universalis IV od studia Paradox. DLC se zabývá východními národy, především Čínou, Mandžuskem a Japonskem, a včera konečně vyšlo. Spolu s ním vývojáři vypustili do světa i nový trailer a spoustu doplňujících informací, co vás vlastně v Říši středu a Zemi vycházejícího slunce čeká.

Ústředním pilířem DLC jsou tzv. historické věky. Ty mají pomoci ozvláštnit krátkodobou hratelnost. Jsou čtyři, každý z nich trvá sto let a nabízí sedm speciálních úkolů, které můžete splnit, stejně jako 7 unikátních schopností. Když se vám podaří dosáhnout alespoň tří cílů, můžete spustit zlatý věk vaší říše – 50 let trvající období prosperity a válečné moci, o němž se bude psát ještě dlouhá staletí po jeho konci. Ale pozor: za celou kampaň můžete zlatý věk spustit jen jednou!

Vaše cesta za velikostí bude definována tím, jaký národ si zvolíte. Třeba takové Japonsko se nachází v rigidním feudálním systému, kde nad početnými daimjó vládne šógun. Mezi všemi těmito aktéry probíhají politické interakce a intriky, které můžou skončit rituální sebevraždou, nebo třeba uzurpováním kjótského trůnu. Ale i když se vám podaří udržet jednotlivé pány na uzdě, pořád vás čekají důležitá rozhodnutí. Zkusíte se například zcela izolovat od okolního světa, jak tomu bylo ve skutečnosti? Nebo z Japonska uděláte kosmopolitní centrum vzdělanosti?

zdroj: Archiv

No jo, jenže ono je těžké být centrem čehokoliv, když se hned za rohem nachází takzvaná Říše středu. Ta je schopná s rivaly pořádně zatočit. Zapomeňte na vzpurné daimjó, čínský císař vládne železnou rukou za pomoci hotové armády zkušených úředníků. Státní byrokracie je tak efektivní, že Čína dokáže pohodlně přežít dokonce i v hubenějších dobách, a její zlatý věk pak může být opravdovou revolucí.

V Mandžusku zase můžete benefitovat z toho, že tyhle východní kmeny jsou schopné během chviličky poskládat silné, levné armády. Kdo ví? Pod správným vedením by se jim třeba mohlo podařit uzurpovat vládnoucí čínskou dynastii a celý její úžasný státní aparát dostat pod svou vlastní správu. Kdo by je pak dokázal zastavit?

Všechny východní říše se navíc musejí potýkat s otázkou náboženství. Chcete jej raději využít jako nástroj pro udržení klidu, nebo si projdete pár bouřlivými dekádami, které následně vyústí v náboženskou harmonii? Je otázka, zda si nějaké čekání vůbec můžete dovolit a jestli byste raději neměli podrobovat okolní zemičky. K tomu se bude velmi hodit nový druh vazalského státu, poplatné národy, které odvádějí tribut. Jste dost silní? Tak to vám sousedé budou pravidelně sypat zlaťáčky, aby si zachránili kůži.

DLC a s ním spojený update zdarma přinášejí i další výdobytky, například vylepšené uživatelské rozhraní, nové portréty, zvukové efekty a události, a spoustu dalšího. Což je docela dobře vzhledem k faktu, že The Mandate of Heaven vás na Steamu nebo Paradox Store vyjde na 20 €, zatímco základní hra se na Steamu momentálně prodává za 10 € (i když v rámci slevy 75 %). Paradox! 

Nejnovější články