Dalším národem z datadisku Rise nad Fall pro Civilization VI je Nizozemsko
zdroj: tisková zpráva

Dalším národem z datadisku Rise nad Fall pro Civilization VI je Nizozemsko

13. 12. 2017 12:54 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Před dvěma týdny vás Vašek ve svém obsáhlém článku informoval o chystaném obřím rozšíření Rise and Fall pro Civilization VI. To přinese spoustu nových herních mechanik, ale také osm nových národů, z nichž vám Adam představil Koreu s královnou Seondeok. Jak se zdá, Firaxis drží slovo ohledně prosazování ženských vůdkyní, jelikož druhým národem je Nizozemsko opět s královnou v čele.

Králova Vilemína se o svém nástupu na trůn dozvěděla poměrně brzy, v pouhých čtyřech letech. Představuji si, jak asi takové dítě zareaguje na zprávu, že až dospěje, bude vládnout celé zemi. Vyjekne radostí a hned se vrátí k hraní si mezi tulipány? Dost možná. V každém případě jí skutečně patřil nizozemský trůn od roku 1890 do roku 1948.

Prošla si tak oběma světovými válkami. V té první se jí podařilo udržet si neutralitu, pravděpodobně díky humorné, leč výstižné konverzaci. Německý císař Vilém II. Pruský se na Vilemínu údajně obrátil s posměškem: „Naši muži měří sedm stop, zatímco ti vaši jsou jim jen po ramena.“ Šalamounská odpověď královny na sebe nenechala dlouho čekat: „To je pravda, vaše výsosti. Vaši muži sice měří sedm stop, ale když my otevřeme hráze, voda bude deset stop hluboká!“

zdroj: Archiv

Tato skutečnost se samozřejmě promítne i do hry, kde můžete stavět takzvané poldery. Jedná se o původně mořské plochy, které jsou obestavěny hrázemi a následně vysušeny. Využití pak mají hned dvojí. Na jedné straně máte více pevniny pro pěstování plodin, na straně druhé je díky stavidlům zaplavíte v případě nepřátelské invaze, čímž vzniknou těžko průchodné bažiny.

Holanďané si však poradí i na samotném moři díky svým elitním plavidlům třídy De Zeven Provinciën (Sedm provincií). Ty nebyly postrachem jen nepřátelským lodím, ale i městům pod jejich obležením. O zkázu se staralo minimálně 80 palubních zbraní.

Sid Meier’s Civilization VI: Rise and Fall zdroj: tisková zpráva

Ale kromě bojeschopnosti je Nizozemsko známé především po své obchodnické stránce. Díky bohatým vodním systémům, které křižují zemi, se obchod rozpínal především lodní dopravou po řekách mezi přístavy. Z toho důvodu získáváte pořádné bonusy k různým budovám a čtvrtím, pokud je postavíte poblíž vodních toků.

Poslední specialitou Nizozemska v Civilization VI: Rise and Fall je schopnost samotné Vilemíny. Jmenuje se Radio Oranje, což je její vlastní rádiové vysílání svému lidu za 2. světové války, kdy se královna „strategicky“ schovala před napadajícím Německem v Londýně. Ve hře to má vliv na vaše obchodní cesty mezi vašimi a cizími městy, které přinášejí bonusovou kulturu.

Po Koreji a Nizozemsku nás ještě čeká představení dalších šesti menších států, které obsáhne připravovaný datadisk Rise and Fall. Ten vyjde již 8. února.

Nejnovější články