Díky OpenXcom v1.0 spustíte vylepšený XCOM na libovolném moderním hardwaru
zdroj: tisková zpráva

Díky OpenXcom v1.0 spustíte vylepšený XCOM na libovolném moderním hardwaru

17. 6. 2014 11:57 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Fanoušci XCOM/UFO série zažívají Vánoce uprostřed roku. Právě vychází hotová verze Xcomem inspirovaného projektu Xenonauts (recenze už je na cestě) a opravdu fanatické příznivce původní hry od Microprose bude zase zajímat několik dní staré vydání mytické 1.0 verze open source projektu OpenXcom. Pět let komunitní dřiny přineslo kompletní přepracování původní hry do nového enginu, který v plné míře podporuje moderní hardware i operační systémy (PC, Mac, Linux, tablety), umožňuje tvorbu modifikací, odstraňuje omezení i bugy původní hry a vůbec zpřístupňuje legendární titul v původní podobě pamětníkům i novým hráčům.

K hraní OpenXcom potřebujete původní hru, respektive herní data z ní. Pořídit ji můžete na Steamu nebo Gamersgate za pár šušní. Aby mohl projekt fungovat samostatně bez nutnosti vlastnit původní hru (jako božský OpenTTD), museli by tvůrci mít souhlas vlastníka práv na původní hru, který nemají. Nikdo se jim na to konto za celou dobu vývoje OpenXcom neozval. Ale nevadí, beztak všichni fandové série původní hru mají, případně ji mohou mít za pár korun viz odkazy výše.

Skoro deset minut dlouhé video názorně na záběrech ze hry předvádí, co všechno OpenXcom umí. Interface je stejný, jen drobně vylepšený (tooltipy třeba) a pravidla hry zůstala také zachovaná společně s obtížností. Pamatujte, nejde o předělávku, ale úpravu původní hry pro dnešní dobu.

Krásné je, že OpenXcom teď mohou vzít do svých pracek další nadšenci a dělat s projektem, co se jim jen zlíbí. Od portování na všechny možné i nemožné platformy až po tvorbu nového obsahu nebo kompletní překopání do podoby jiného žánru. Fantazii se meze nekladou, zdrojový kód mají tvůrci dobře zdokumentovaný a přístupný v rámci open source licence. Každý si s ním může dělat, co chce, jen na tom nesmí vydělávat.

OpenXcom jen kvůli zbrusu novému kódu nepodporuje uložené pozice z původní hry, tvůrci rovněž doporučují smazat starší verze OpenXcom před instalací té aktuální.

01_globe zdroj: tisková zpráva

Pokud vám v XCOMu chyběla podpora vyšších rozlišení, štvaly vás bugy či omezení na předměty, marně jste skrolovali kolečkem myši v různých menu a tak dále, musíte OpenXcom vyzkoušet. Je dost dobře možné, že už nikdy nebudete hrát XCOM bez něj. A těch modů, ve kterých se pak můžete doslova brodit...

Pravidelně sledujte dění na stránkách projektu, aby vám neutekl žádný důležitý update nebo třeba odkazy ke stažení skvělé hudby, co podkresluje video. Rovněž na stránkách OpenXcom můžete najít odkazy na další zajímavé XCOM/UFO projekty včetně multiplayerového pokusu UFO2000.

Nejnovější články