Drak se probudil. V obří strategii Oriental Empires vás čeká 3 000 let čínské historie
zdroj: tisková zpráva

Drak se probudil. V obří strategii Oriental Empires vás čeká 3 000 let čínské historie

14. 9. 2017 16:32 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Onehdy jsme se s přáteli dohadovali o tom, která impéria na svém vrcholu ovládala největší procento světové populace. Padaly návrhy jako Britské impérium, Římská říše, Alexandr či Peršané, ale když jsem pak oslovil Google, naplno se projevil náš eurocentrismus a zapomínání, že středomořský svět není centrem galaxie. V podobných seznamech totiž samozřejmě na předních pozicích figuruje také Čína. A právě její u nás poněkud ignorované historii se věnuje zajímavá strategie Oriental Empires připomínající křížence mezi sériemi Civilization a Total War, která právě dnes vyšla na Steamu.

Čeká vás 16 frakcí zahrnujících různé čínské vládnoucí dynastie či jiné mocenské bloky, přestože na začátku hry, v roce 1500 před Kristem, jde spíš o lokální kmeny postupně rozšiřující svůj vliv z jediného izolovaného sídliště – přesně jako v Civilizaci. Všechno je komplikováno skutečností, že hra se nevěnuje pouze Číně, ale začleňuje i Mongolsko, což dává smysl vzhledem k faktu, že stepní nájezdníci Říši středu trápili po většinu její existence a občas se dokonce pohodlně usadili na jejím trůnu a vytvořili vlastní dynastie.

Spoustu problémů lze vyřešit ekonomickou expanzí a diplomatickými kličkami, ale jednoho nešťastného dne se přeci jen dostanete do situace, kdy za vás promluví meče. V tu chvíli uvidíte, že bitvy jsou zvláštním hybridem – odehrávají se přímo na kampaňové mapě, ale vy své jednotky zároveň přímo neovládáte. Místo toho jim přikážete, zda mají podniknout ofenzivu, bránit se nebo dělat něco jiného, a pak doufáte, že generálové dokážou vaše rozkazy převést ve vítěznou realitu.

Je škoda, že hra se svými grafickými kvalitami rozhodně nemůže rovnat ani Civilization VI, ani Total War: Warhammer, ale zrovna v tomhle žánru na špičkovém vizuálu zas tak moc nezáleží, pokud jsou všechny herní mechaniky na svém místě. A soudě dle velmi pozitivních uživatelských recenzí na Steamu, pocházejících ještě z předběžného přístupu, se snad Oriental Empires budou hrát dobře. Brzo byste se měli dočkat i naší vlastní recenze, i když v tomhle ohledu kvůli neobyčejně nabitému kalendáři nechci nic konkrétního slibovat.

Pokud byste si hru chtěli vyzkoušet, kliknutí na následující barevně zvýrazněná písmenka vás přenese až na Steam, kde si Oriental Empires můžete pořídit v běžné ceně 28 €, momentálně sražené na 22 € díky dvacetiprocentní slevě končící 21. září.

zdroj: Archiv

Nejnovější články