Dungeon Hyakki Castle se holedbá údajně unikátní mechanikou – rozdělením družiny
zdroj: tisková zpráva

Dungeon Hyakki Castle se holedbá údajně unikátní mechanikou – rozdělením družiny

20. 10. 2017 14:32 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Červená Karkulka to měla snadné. Vlk převlečený za babičku? To snad ani nestojí za řeč. To samé princ Bajaja – drak sem, drak tam, s ohněm dštící ještěrkou si poradí kdejaký vyzáblý světec. Hrdinové japonských pohádek a pověstí musí těm našim trpce závidět. Hlava gejši, co poskakuje na jedné ruce, jiná hlava gejši, co je ve skutečnosti had, divné masité cosi jak vystřižené z Little Nightmares, a když už jsme u stříhání, co takhle roztomilý ptáček s nůžkami místo křídel? Krokovací dungeon Hyakki Castle je podobných bizarností plný až po střechu, takže jestli se chcete vzdělat ve znepokojivém japonském folkloru, těšte se na 15. listopad.

Musíte dát do kupy partičku samurajů, ninjů, válečnických mnichů a dalších tradičních japonských povolání, a zároveň svým pracantům přiřadit rasu. Vaše čtyřčlenná skupinka se totiž nemusí ani náhodou skládat pouze z lidí – do svého lůna můžete přijmout některé z mytologických podivností, které potkáte na hradě. Je totiž potřeba, abyste dali dohromady co nejelitnější komando zabijáků, co dokáže z trůnu sundat zlého Pána hradu.

Hra vypadá poměrně pěkně, a navíc se chlubí i zajímavými mechanikami. Je tu klasické bojování v reálném čase známé například z Legend of Grimrock II, je tu luštění hádanek a překonávání zašpičatělých věcí nenadále vyskakujících ze zdí nebo z podlahy. Zároveň se ale japonští vývojáři z Asakusa Studios chlubí unikátním prvkem, na který zatím nikdo nikde nikdy nijak v žádném případě nepřišel – možnosti rozdělit svou partu.

„Zbrusu nový přístup!“ chlubí se tisková zpráva. „Exkluzivní systém! Dosud neviděný prvek!“ A já na to odpovídám: zapomněli jste na Jindru Rohlíka?! Brány Skeldalu tohle měly dřív! Kéž by vás sežrala modré disky metající čarodějnice!

zdroj: Archiv

Přirozeně to není tak jednoduché, protože systém, který nabízí Hyakki, je přece jen v lecčems inovativní, a to částečně díky skutečnosti, že japonská hra je na rozdíl od Bran Skeldalu realtimovou záležitostí. Způsob rozdělení party tu tak nutně musí fungovat trošku jinak. Kliknete, vaši muži či ženy se rozdělí podle vaší vůle (2 a 2, 3 a 1), obrazovka se vertikálně rozdělí a vy můžete útočit s oběma polovinami.

Lze tak provádět obkličovací manévry, útočit do zad nebo do boků, zablokovat chodbu plnou nepřátel tankem, zatímco zbytek družiny se vypořádá s nebezpečným bossem, a tak dále. Je otázka, zda se takové akce neprokážou být nad mozkovou kapacitu pouhých smrtelníků, ale když může ohromně uspět tak nemilosrdná hra jako Cuphead, obtížnost nejspíš neznamená žádný nepřekonatelný problém.

Je-li vám po chuti japonské dobrodružství s poctivým retro nádechem, zopakuju informaci, že Hyakki Castle vyjde 15. listopadu, a to na PC, konkrétně Steamu. Cena prozatím není známá.

Nejnovější články