Early access digitálního Gloomhavenu je určený převážně fanouškům předlohy
zdroj: tisková zpráva

Early access digitálního Gloomhavenu je určený převážně fanouškům předlohy

18. 7. 2019 12:35 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Stále nejlépe hodnocená stolní hra na světě se konečně dočkala hratelné digitální verze Gloomhaven. Pokud vám nevadí chyby, nedodělky a strohý obsah, můžete se ponořit do tahových soubojů a mnohých příběhů v předběžném přístupu na Steamu. Jen pozor, na nováčky se zatím moc nemyslí.

Gloomhaven startuje na Steamu za 25 eur. Cena se sice nebude postupně zvyšovat, jak bude přibývat nový obsah, ale poskočí jednorázově při vydání plné hry, k čemuž by se tvůrci rádi dostali do roka. Cenu zmiňuji hned na začátku proto, že momentálně není vůbec malá vzhledem k obsahu.

Ve hře totiž naleznete jediný mód Adventure, který je inspirovaný žánrem roguelike. Stejně jako v deskovce se sami rozhodujete, do kterého z dostupných scénářů na mapě se pustíte, přičemž se postupně dostáváte ke vzdáleným cílům. Nejde ale o plnohodnotnou kampaň, která do hry přibyde až v den vydání.

To samé platí i o módu kooperace, což znamená, že v early accessu jde o čistě singleplayerovou hru. V této chvíli máte na výběr ze čtyř hrdinů známých z předlohy, z nichž si musíte na svou první a možná i další výpravu vybrat jen dva. Větší skupinky (až do čtyř postav) se vám odemknou po poražení určitého počtu bossů.

zdroj: Archiv

Gloomhaven nabízí tři úrovně obtížnosti, přičemž i ta nejnižší je po vzoru deskovky pořádnou výzvou. Tahové souboje řízené kartami jsou velmi taktické, i když na scénu přichází náhoda v podobě modifikátorů výše udíleného zranění. Karty vždy hrajete dvě, z jedné použijete horní schopnost, z druhé spodní, což otevírá prostor mnoha kombinacím.

Každý hrdina má jiné karty, jejich počet i počet životů. Prohrát můžete jednoduše tak, že se necháte zabít, nicméně každý zahraný tah rovněž spěje k vašemu konci. Zahrané karty si totiž časem musíte vrátit do ruky, až na jednu, kterou vyřadíte ze hry, a protože váš balíček sestává sotva z deseti karet, brzy se stane, že přijdete o všechny karty a hra skončí.

Gloomhaven_Roadmap zdroj: tisková zpráva

Problém je, že vás všechny tyto prvky nenaučí žádný tutoriál. Ten se do hry totiž dostane až později. Nováčkům tedy nezbývá nic jiného než si pročíst všechny texty ve zdejším kompendiu, případně kompletní pravidla deskovky Gloomhaven. Ani jedno není zrovna zábavnou formou výuky... Nicméně pokud znáte předlohu, nebudete mít žádný problém, ovládání je po první hře poměrně intuitivní.

V průběhu early accessu se samozřejmě dočkáte nových hrdinů, nepřátel, lokací, příběhů, a dokonce i skinů postav, které si odemknete plněním výzev. Novou hratelnou postavu očekávejte ve třetím kvartálu letošního roku a další ve čtvrtém. My se na Gloomhaven podíváme zblízka a ukážeme vám ho někdy v budoucnu v GamesPlayi.

Nejnovější články