Fable Fortune opouští early access jako free-to-play sběratelská karetka
zdroj: tisková zpráva

Fable Fortune opouští early access jako free-to-play sběratelská karetka

20. 2. 2018 11:53 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Svět Albionu se po několika nepříjemných překážkách konečně opět zhmotňuje v tentokrát poněkud nezvyklé podobě. Fable Fortune není další z řady RPG her ze série Fable, ale ryzí karetní hra nikoli nepodobná stále kralujícímu Hearthstonu. Ještě dva dny si pobude v placeném early accessu, ale pak už bude dostupná všem zdarma. Samozřejmě s možností přikoupení dalších kartiček.

Tvůrci si při vývoji Fable Fortune prošli hned několika nebezpečnými zádrhely. Na hře začali pracovat již v roce 2015, tehdy ještě pod hlavičkou nezrušených Lionhead Studios. Rok a půl nato se Microsoft postaral o zavření studia, ale naštěstí tím nepohřbil projekt v pokročilé fázi. Původní tvůrci si založili vlastní studio Flaming Fowl a zkusili Kickstarter. Marně.

Poslední možností byl tedy Early Access na Steamu, do kterého hra vklouzla loni v létě. Opustí ho již ve čtvrtek, kdy se zbaví cenovky a přejde tak na free-to-play model (i na Xboxu). A co od hry můžete čekat? Na první pohled v podstatě Hearthstone, který tu byl již na tisíce způsobů. Další pohled ale prozradí, že je rozhodně o co stát. Zvlášť když za vyzkoušení nic nedáte.

zdroj: Vlastní

Základem je mechanismus známý z většiny karetních her – pomocí vykládaných jednotek uzobáváte život soupeře. Fable Fortune k tomu přidává volbu questů před každým zápasem a možnost zvolit si dobrou nebo zlou stranu, která upraví vlastnosti vašeho hrdiny a jednotlivých karet ve vašem balíčku.

Rozdíl je i v původní myšlence, která se překvapivě netočí čistě kolem PvP soubojů, ale kolem kooperace dvou hráčů proti bossům. Kooperace zde funguje přesně naopak než v Magic: The Gathering, tedy hráči spolu sdílí jednotky, ale střídají se v tazích. Tvůrci rovněž plánují týdenní eventy s trhlými podmínkami typu: „Mějte v balíčku jen postavy s kníry.“ A pro samotáře je připravena i kampaň.

Ještě je potřeba pobavit se o dodatečných balíčcích s náhodnými kartami, které si samozřejmě můžete přikupovat za reálné peníze, ale dají se získat i pouhým hraním. Dva balíčky získáte po prvním zahrání hrdiny a dalších 50 můžete získat postupným zvyšování úrovně vašich hrdinů. Za některé výhry budete odměňování kartami a k prvnímu nákupu získáte 10 balíčků navrch.

Stále ještě máte možnost pořídit si Fable Fortune v předběžnému přístupu za 13 eur. Tím získáte 20 balíčků a speciální karty v hodnotě 40 eur. Uvidíme, zda se další karetka uchytí na přehlceném trhu, nebo zda zapadne a odumře jako již tolik odstrašujících případů před ní. Osobně jí přeji úspěch, protože minimálně na první pohled vypadá dobře. Rozhodující bude ale hratelnost a míra nutnosti utrácet...

Nejnovější články