Jalopy vás vezme na road trip s Trabantem napříč východní Evropou
zdroj: tisková zpráva

Jalopy vás vezme na road trip s Trabantem napříč východní Evropou

29. 3. 2018 17:30 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Jalopy. Podivné anglické slovo, které, pokud neznáte, nabude významu po zadání do Google překladače: „staré auto ve zchátralém stavu.“ Česky prostě kraksna. A jednou takovou slavnou kraksnou z bakelitu projedete Východní blok po pádu Berlínské zdi.

Není pochyb o tom, že hlavním protagonistou ve hře Jalopy je starý dobrý a špatný Trabant 601. Tvůrci z Minskworks se k němu ale z licenčních důvodů nemohou přiznat, takže se ve hře nepročítáte manuálem Trabanta, nýbrž Laiky 601. Ta je dokonce zmíněna na stránce Trabanta na Wikipedii

Se svou věrnou Laikou se vydáte napříč Evropou na přelomu 80. a 90. let. Vyrazíte z Východního Německa, projedete skrze Českou a Slovenskou Federativní Republiku, navštívíte Maďarsko, Jugoslávii a Bulharsko, a celý velmi pomalý road trip zakončíte v Turecku.

zdroj: Cinemart

Asi je vám jasné, že to bude pekelná jízda. Laika se vám dostává do rukou jen v podobě karoserie. Musíte dodat motor, karburátor, baterii, zapalování a kola, aby se ten kostitřas vůbec rozjel. A ani pak to nebude žádná sláva. Auto ve vyšších rychlostech (rozuměj nad 50 km/h) plave po silnici jak mýdlo po podlaze, pneumatiky se sjíždějí, filtr zanáší, motor opotřebovává.

Laika zkrátka potřebuje extra péči. Sem tam chce umýt, něco vyčistit, támhleto vyměnit. Zároveň se nacházíte ve světě, kde je o vše nouze, třeba i o benzínky. Proto je dobré vézt s sebou v kufru vodu do ostřikovačů, hever a vrchovatý kanystr. Ale nestačí vám jen jeden, protože motor je potřeba ve správném poměru promazávat olejem, jinak začne ztrácet výkon, až se úplně zadře.

Jalopy zdroj: tisková zpráva

Ještě štěstí, že krajnice dálnic a silnic ukrývají spoustu pokladů, které v nejbližším obchodě proměníte za peníze a ty zase za další údržbu Laiky. Když se vám bude dařit, třeba si i vyhodíte z kopýtka a pustíte se do lehkého tuningu. Ale pozor na státní hranice. Ne všechno v kufru se bude celníkům líbit. A ne všechno se vám do kufru vejde.

Jalopy se opravdu nepodobá žádné jiné hře. Je to nevšední simulátor s důrazem na management zavazadlového prostoru. Zároveň je to i takový survival, protože nikomu se asi nechce tlačit Trabanta přes půl země k další čerpací stanici… ale jde to.

Hra byla dva roky v Early Accessu na Steamu, který ukončila ve včerejších večerních hodinách. Za tu dobu posbírala celkem 18 lokalizací, a přestože je naše země nedílnou součástí herního zážitku, musíte se obejít bez češtiny (a spokojit se třeba se slovenštinou). Když si pospíšíte, zažijete opravdu nevšední zážitek za pouhých 9 eur. Od 4. dubna to bude už 15 eur.

Nejnovější články