Lhostejné pražské ulice čekají. Český simulátor bezdomovce Hobo: Tough Life je k zahrání v předběžném přístupu
zdroj: tisková zpráva

Lhostejné pražské ulice čekají. Český simulátor bezdomovce Hobo: Tough Life je k zahrání v předběžném přístupu

26. 7. 2017 11:45 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Co byste si počali v kůži bezdomovce? Na to se ptá česká hra Hobo: Tough Life, která právě vyšla na Steamu v předběžném přístupu. Vaším úkolem je připravit se na blížící zimu, shánět jídlo či alkohol, sestrojit si improvizovaný přístřešek, a tak podobně. Další aktivity zahrnují třeba komunikaci s ostatními obyvateli města, snahu vyhrát v loterii nebo návštěvy kostela, to všechno v okamžitě rozpoznatelných kulisách krásně zpracované Prahy.

Mezi všemi možnými survival hrami, v nichž narazíte na zombíky, dinosaury nebo nekonečnou zimu, je nápad studia Perun Creative velmi netradiční, ačkoli se s tímhle subjektem na rozdíl od přerostlých ještěrek setkáváme téměř každý den. A vývojáři ho rozhodně neberou na lehkou váhu. Nepůjde o žádnou komediální parodii na „bezďáky“, ale o čistokrevný survival, kde se vám může úplně klidně stát, že jednoho dne umrznete nebo zkolabujete z podvýživy.

Jedním z palčivých témat, kterých se hra dotýká, je i lidská lhostejnost. Když potřebujete aspoň nějaký časopis nebo cokoli hořlavého, abyste si zapálili ohýnek v barelu, a ten draze oblečený hejsek vás pošle k čertu, možná si na chviličku dokážete představit, že v roli chlapíka v obleku s kravatou jste se někdy ocitli vy sami. A strážců zákona bude asi třeba se spíš vyvarovat, než od nich čekat pomoc a ochranu.

zdroj: Archiv

Důležitou součástí hry je i průzkum města, protože spousta lokací je buď uzamčená, nebo se zkrátka špatně hledá. Čas, který nestrávíte žebráním, tím pádem věnujete procházkám po zapadlých koutech hlavního města v naději, že někde v temné uličce narazíte na opuštěné užitečné předměty. To všechno navíc můžete absolvovat v multiplayeru s až třemi spoluhráči.

Jak už jsem zmiňoval na začátku, Hobo: Tough Life se nachází v rané fázi předběžného přístupu, takže v žádném případě neočekávejte hotový produkt. Autoři by hře chtěli před plným vydáním věnovat ještě přibližně rok, což naznačuje, kolik práce je ještě čeká. Například je momentálně k dispozici pouze 30 % plánované rozlohy města a chybí spousta plánovaných mechanik, ale právě kvůli tomu byla do vývoje zapojena komunita, díky jejíž zpětné vazbě snad bude snazší upřednostnit to, po čem hráči nejvíc touží.

Pokud se vyznačujete vysokou tolerancí vůči bugům, glitchům, chybám a dalším druhům nedodělků a zároveň vás zajímá herní zpracování života pražského bezdomovce, zamiřte na Steam. Tam si Hobo: Tough Life můžete koupit v patnáctiprocentní slevě za 16 €.

Nejnovější články