Mean Streets of Gadgetzan pro Hearthstone dříve než se čekalo
zdroj: Vlastní foto autora

Mean Streets of Gadgetzan pro Hearthstone dříve než se čekalo

29. 11. 2016 10:30 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Že je nejnovější expanze pro Hearthstone jménem Mean Streets of Gadgetzan za rohem, bylo jasné, ale že vyjde hned 1. prosince, čekal málokdo. Blizzard to oznámil ve včerejším streamu na Twitchi, kde také představil zbytek karet z tohoto rozšíření a především několik tematických balíčků, které budete moci s kartami z edice postavit.

Celý seznam karet najdete tady a nutno říct, že je potěšující, že výrazně ubylo na efektu náhody. Tedy, ne, že by zde nebyl, de facto každý Discover přináší roli náhody a jelikož se díky novému rozřazení do gangů po třech hrdinech může stát, že si Rogue vytáhne třeba kartu pro Šamana, pořád tu musíte počítat s prvkem nevypočitatelnosti.

Nicméně, náhoda se tentokrát omezuje právě jen na Discover, posilování náhodných  minionů na ruce a jen obtížně využitelné karty jako Lotus Illusionist. Plus samozřejmě šílená legendárka Mayor Noggenfogger, který způsobí, že všechny cíle jsou určené náhodně. Ale to je karta pro zábavu, ne seriózně určující metu.

Co mne poněkud zklamalo je opětovně nevyrovnané směřování Rogue. Pirátský motiv se sice vrací, ale s odchodem Goblins vs Gnomes mu chybí dost silný základ. Nějaké zbraně, jež by odůvodnily nerfování Blade Flurry také chybí. Posilování stealthu je jen naznačené, kradení karet od soupeře podporuje jedna legendárka. Jenže to neznamená, že Rogue bude nutně slabá, protože se společně s Druidem a Šamanem přidává do Jade Lotus gangu (o těch jsme psali zde), který má Jade Golemy, nejvýraznější novou mechaniku.

Ta funguje tak, že první Jade Golem, kterého vyvoláte je 1/1, druhý 2/2, třetí 3/3 atd. Každý z Jade Lotus hrdinů pak má speciální karty, které umožní Jade Golemy vyvolávat a ve streamu se předvedl Druid, na němž se předvedlo, že správně načasované hraní dokáže zaplnit hru čím dál silnějšími golemy. Zatímco Druid spojil jejich vyvolávání s rampováním a Šaman přes hned tři karty, Rogue kromě určených karet hodně využije vracení.

Skvěle vypadá i mechanismus posilování minionů na ruce skrz schopnosti z gangu Grimy Goons (Warrior, Hunter, Paladin), který ve streamu ukázali na Warriorovi se zbraněmi a piráty. Při správném načasování jde z ruky sypat silné a levné miniony.

zdroj: Archiv

Ze spíše nenápadných karet bych vypíchnul Weasel Tunnelera, což je roztomilá lasička s kloboukem, 1/1 beast za 1, který se protivníkovi po smrti zamíchá do balíčku. Nic tak nepotěší v pozdní fázi hry, jako když si místo Flamestriku líznete tuhle lasičku… Mistress of Mixtures se svým 2/2 za 1 a deathrattle vyléčení 4 zranění oběma hráčům aspiruje na to být novým Zombie Chow. Legendárka Genzo při každém útoku dolízne oběma hráčům na tři karty, což je zcela klíčové pro aggro balíčky, které se rychle vyčerpají a nestíhají dolízat.

Každopádně, Mean Streets of Gadgetzan vypadá skvěle, protože může přinést spoustu nových strategií a nabízí řadu nových kombinací, stejně jako posílení stávajících (Freeze Mage, Malygos Rogue, Renolock, Reno Mage). Nicméně, nejsem si jistý, zda dokáže sesadit z dominantní pozice Šamana, protože i ten dostane několik skvělých karet a nic, co by otřáslo pozicí jeho midrange verze. Na to budeme muset počkat na další rozšíření v příštím roce, které odrotuje další blok ze Standardu. Jediné, co má dle mne šanci stát se novým top balíčkem z nových strategií je Jade Golem. A hádám, že ve verzi se Šamanem.

Nejnovější články