Možní pořadatelé Olympiády v roce 2024 chtějí vést diskusi o esportech
zdroj: tisková zpráva

Možní pořadatelé Olympiády v roce 2024 chtějí vést diskusi o esportech

10. 8. 2017 12:22 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Ne, ještě se nechytejte za hlavu, nikdo neřekl, že na Olympiádě v Paříži v roce 2024 budou videohry mezi medailovými disciplínami. Ostatně, ještě není jisté, že budou v Paříži, byť ta je aktuálně jediným uchazečem o hostování, takže její stvrzení je spíš jen formalita. Tony Estanguet, trojnásobný olympijský šampion ve vodním slalomu a člen pařížského výboru pro kampaň se mimo jiné zmínil, že se začali zajímat o esporty.

Důvodů je hned několik, nicméně jim dominuje fakt, že se pořadatelé snaží přilákat mladší generaci a vidí čísla, která generují herní turnaje po celém světě. V tom, že asi má smysl vůbec začít řešit co to ty esporty jsou a zda by se nedalo na něčem spolupracovat asi podpořil i fakt, že na panasijské olympiádě v roce 2022 budou hry medailovým sportem (psali jsme více zde). Je také třeba říct, že panasijské hry nemají s klasickou Olympiádou nic společného.

Estanguet jasně říká, že momentálně je v plánu pouze jakési zmapování situace a možností. „Mladí se o esporty a podobné věci zajímají. Proto bychom se o to měli zajímat. Setkejme se s nimi. Zjistěme, zda dokážeme najít společnou řeč. Nechci od začátku říkat kategorické ‚ne‘. Myslím, že bude zajímavé jednat jak s Mezinárodním olympijským výborem, tak esportovou rodinou a pokusit se pochopit, oč se jedná a proč je to tak úspěšné odvětví.“

Zatím tedy není nic jisté a kdybych měl osobně tipovat, dojde k nějakému kontaktu, ale konzervativní přístup olympijského výboru hry do medailových disciplín nepustí. Samozřejmě, finanční stránka propagace esportů může být pro byznys jakým Olympiáda je zajímavá, ale rozhodně zde nejsme ve stejné situaci, jako zmíněné Asijské hry – tam totiž bude celou propagaci v Číně zajišťovat čínský kolos Alibaba Group, který bude z téhle masivní reklamy těžit, protože má v portfoliu i herní portály a firmy. Stejně jako Asijský olympijský výbor. Pro pařížské hry zde (zatím) žádná taková zájmová skupina neexistuje.

Nejnovější články