Plošinovka Planet Alpha s nádherným trojrozměrným světem se blíží
zdroj: tisková zpráva

Plošinovka Planet Alpha s nádherným trojrozměrným světem se blíží

1. 8. 2018 10:04 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Team 17 dorazil na výstaviště E3 s tituly MugstersGenesis Alpha OneOvercooked 2 a Planet Alpha. Ve všech případech jde o zajímavé hry, které ovšem naprosté většině hráčů vůbec nic neřeknou. A je to škoda, obzvlášť v případě plošinovky Planet Alpha, která nejenže vypadá naprosto úchvatně, ale dokonce se i dobře hraje.

Jako v každé jiné plošinovce smíte i v tomto případě běžet pouze doleva a doprava, případně vyskočit či sešplhat ve vertikálním směru. Jenže svět kolem vás je plně 3D. Cítíte úzkost při sprintování po římse, užíváte si bezpečí během pobíhání po louce, zatímco se v dáli pasou úchvatná mimozemská stvoření. Unreal Engine zkrátka umí divy, ale třetí rozměr tu není jen na okrasu.

zdroj: Archiv

Tento cizí ráj, který místy dává vzpomenout na No Man’s Sky, místy zase na Cameronova Avatara, bohužel nevydrží věčně. Jednak se pod jeho povrchem ukrývají noční tvorové bez špetky slitování, jednak se ocitá pod invazí robotů s jasně určeným cílem „EXTERMINATE“.

V tomto pro život nepřívětivém chaosu máte k dispozici jen několik málo zbraní – schopnost běhat, skákat, šplhat, plížit se v trávě a pomocí manipulace s předměty řešit hádanky. Na nějaké střílení rovnou zapomeňte, protože když na něj dojde, znamená to vaši smrt.

Nepřátelé mají jednoznačnou výhodu v používání smrtících prostředků, ale i v pohybu skrz trojrozměrné prostředí, které je pro vás striktně placaté. Musíte se proplížit pod jejich laserovými zaměřovači, uhnout jejich kovovým nohám a ve zdraví a bez povšimnutí pokračovat ve své cestě. Její cíl? Někde vpravo.

Planet Alpha není bůhvíjak originální plošinovka, ale v tomto případě je audiovizuální stránka natolik silná, že další formy vyprávění nejsou potřeba. Prostě běžíte doprava, překonáváte překážky, vymýšlíte další postup, plížíte se, a přitom plně vstřebáváte kontrastní auru tohoto místa. Hra ještě nabídne možnost ovládat tok dne a noci, ale tvůrcům se tento prvek daří držet v tajnosti.

Celé to působí jako taková malá jednohubka, která vás pravděpodobně nezdrží víc než pár hodin, ale zanechá vás plné dojmů. Pokud vlastníte PC, PlayStation 4, Xbox One a/nebo Switch, vydržte do 2. září.

Nejnovější články