Ponurá rumunská plošinovka Black The Fall je připravena chytit vás za srdce
zdroj: tisková zpráva

Ponurá rumunská plošinovka Black The Fall je připravena chytit vás za srdce

12. 7. 2017 10:30 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Depresivní logická plošinovka Black The Fall získala potřebné finance na Kickstarteru na podzim roku 2014. Tehdy se počítalo s dokončením během jednoho roku, tedy do podzimu 2015, ale k tomu očividně nedošlo. A nedošlo k němu ani na podzim roku 2016, i když tak vývojáři slíbili. No a nedojde k němu překvapivě ani na podzim roku 2017, protože hra právě vyšla.

V kůži prostého rumunského dělníka Blacka se ocitáte v komunistické dystopii s mizivou šancí na útěk ze zničujícího systému. Jednou se však taková možnost naskytne a Black se jí rozhodne využít všemi deseti. Při úniku ze spletitého továrního komplexu vás čeká spousta hádanek, plížení, schovávání před kamerami, obcházení hlídek a hodně plošinek, které k tomu všemu využijete.

Black The Fall má obecně k Rumunsku blízko. Nejen, že se zde odehrává její děj, ale také zde vznikala. Za hrou stojí malé bukurešťské studio San Sailor, kterému po marketingové stránce pomáhá iniciativa Square Enix Collective, což představuje pomoc s kampaní, zviditelnění hry, ale zároveň žádná práva na značku ze strany Square. 

zdroj: Archiv

Původ tvůrců se samozřejmě silně odráží na příběhovém zasazení hry. Není to tak dávno, kdy se Rumunsko nacházelo pod nadvládou diktátora Nicolae Ceaușescu, který zemi vládl tvrdou rukou od šedesátých do osmdesátých let minulého století. Rodinní příslušníci tvůrců mají tuto smutnou dobu v živé paměti a jejich vzpomínky posloužily jako zdroj inspirace při vývoji Black The Fall.

Hra nekopíruje rumunské dějiny, ale na jejich základě buduje velice podobný svět, jehož prostřednictvím si máte uvědomit hrůzy diktátorských a komunistických režimů. K vyvolání tísnivých pocitů dopomůže opravdu temná grafická stylizace plná stínů, podivných výjevů a červených prvků. Při sledování nového traileru mi okamžitě vyskočily vzpomínky na loňskou pecku Inside a hned bylo zaděláno na trudomyslnost.

Trvalo to skoro tři roky, ale Black The Fall je tedy konečně skutečností. Do neveselého rumunského komunismu se můžete vydat na Steamu, PlayStation 4 a Xbox One.

Nejnovější články