Pusťte se do hlubin steampunkové věže v právě vydaném slovenském dungeonu Vaporum
zdroj: tisková zpráva

Pusťte se do hlubin steampunkové věže v právě vydaném slovenském dungeonu Vaporum

29. 9. 2017 11:16 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Scéna jako vystřižená z prvního BioShocku: vaše plavidlo ztroskotalo někde v širých dálavách oceánu, vy jste jediným přeživším, a záchrana v nedohlednu. Vaší jedinou možností je vstoupit do hlubin podivuhodného technologického výdobytku, který na tom místě na první pohled vůbec nemá co dělat. Jen vás místo podmořského města Rapture tentokrát čeká steampunková věž, a její brány se právě otevřely. Vyšel totiž slovenský dungeon crawler Vaporum.

Dungeon Master, Eye of the Beholder, z novějších děl pak Legend of Grimrock… Inspirace studia Fatbot Games jsou poměrně evidentní. Souboje probíhají na čtvercové mřížce, a to v reálném čase a s typickým žánrovým omezením – buď se pohybujete nějakým směrem, nebo se otáčíte. To boji dodává výrazný taktický aspekt, a Vaporum podporuje přemýšlivý, obezřetný přístup i dalšími mechanikami.

Vezměte si třeba skutečnost, že nejste žádným nabušeným superhrdinou, ale obyčejným ztroskotancem (který ovšem ztratil paměť a své vzpomínky najde jedině ve věži, takže zas tak obyčejný nejspíš nebude… ale to nechme stranou). Navléknete si na sebe exoskelet, do nějž postupně montujete různá vylepšení – a co se dá namontovat, to se dá taky odmontovat.

zdroj: Archiv

Znamená to větší flexibilitu a možnost adaptace na různé hrozby, a jinak by to ani nešlo. Nepřátelé jsou totiž vzájemně extrémně odlišní a proti elektrickému pavoukovi se vám bude bojovat diametrálně jinak než proti divnému potápěči s plamenometem. Bojování navíc zdaleka nebude tím jediným, čím Vaporum zaměstná vaše malé šedé buňky.

Místnosti a koridory jsou poseté nejrůznějšími hádankami, z nichž většinu vyřešíte v rámci jedné komnaty, ale jiné se budou táhnout napříč celou úrovní. Připravte se na dobrodružný ekvivalent luštění křížovek – musíte sbírat ozubená kolečka a vkládat je na místa, kde chybí ozubená kolečka, vyhýbat se propastem, tahat za páky, mačkat tlačítka…

Zkrátka nažhavte mozkové závity, jinak se z věže nedostanete, a kromě života přijdete taky o plně nadabovaný příběh vyprávěný například pomocí zvukových deníků. To opět silně připomíná BioShock, což přece nemůže být špatné znamení.

Vaporum seženete na Steamu nebo GOG, a to buď za běžnou cenu 20 €, nebo ve speciální desetiprocentní slevě, která potrvá až do 5. října.

Nejnovější články