„Rasista, snobka a zbabělec vejdou do zombie apokalypsy…“ To není vtip, ale Zafehouse Diaries 2
zdroj: tisková zpráva

„Rasista, snobka a zbabělec vejdou do zombie apokalypsy…“ To není vtip, ale Zafehouse Diaries 2

14. 7. 2017 9:00 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

K tématu zombie apokalypsy se dá přistupovat různými způsoby. Buď ze všech těch směšně pomalých a hloupých nemrtvých uděláte vtipné terče kreativního zabíjení jako série Dead Rising. Nebo se z nich stane šum na pozadí osobních tragédií a lidských konfliktů, jak ukazuje The Walking Dead. Zafehouse Diaries 2, pokračování převážně textové adventury z roku 2012, v níž se snažíte udržet naživu skupinu hádavých a vystresovaných lidiček, shnilé mozkožrouty sice povyšuje do pozice hlavního záporáka, ale zároveň se výrazně inspiruje ve druhé zmiňované kategorii.

To, že zombíci budou nejčastějším důvodem smrti vašich svěřenců, totiž neznamená, že se tu snad mezilidské konflikty odehrávat nebudou. Právě naopak – vaše postavy jsou kromě užitečných schopností a znalostí obdařeny také spoustou chyb. Jeden chlápek nesnáší ženské, další je nenapravitelný rasista, členkou týmu je také snobská slečna s despektem pro chudé, pak tu máme arogantního intelektuála pohrdajícího lidmi s nižším vzděláním… Pokud si nedáte pozor, tenhle soudek střelného prachu vám vybuchne přímo do obličeje a na nějakou záchranu můžete zapomenout.

Samozřejmě je možné, že sdílené útrapy vaši skupinku stmelí, ale ještě daleko pravděpodobnější je, že od sebe jednotliví členové budou násilně odtrženi nemrtvými prackami. Vaším hlavním úkolem je totiž vyrážet z vašeho bezpečného domečku hledat zásoby včetně zbraní nebo neprůstřelných vest, a samozřejmě také potraviny. To znamená výlety do zombíckého území. Můžete si vybrat, zda to či ono místo prozkoumáte opatrně, či zda tam vtrhnete s řevem a střelbou z automatických zbraní, ale vzhledem k charakteru hry se musíte spolehnout na pasivní plánování místo vlastnoručního míření či bleskové improvizace.

zdroj: Archiv

Psychologie vašich postav tu hraje klíčovou roli. Klidně se může stát, že ze zdánlivě drsného rasisty se vyklube zbabělec, který uprchne z potyčky se zombíky a nechá jim na pospas jiného člena týmu. Selhání vás budou provázet na každém kroku. Připravte se, že žádný z několika scénářů nedokončíte na první pokus – vaši lidé budou umírat často a rádi.

To všechno zatím zní hodně podobně prvnímu dílu, a je pravda, že dvojka je spíš taková rozšířená a uhlazená verze než čistokrevné pokračování. Autoři se však dušují, že pokud se vám jednička nelíbila, nová hra by vás měla zaujmout díky bezpočtu oprav a nových možností. Jsou zde například již zmiňované rozdílné scénáře – v jednom z nich se třeba snažíte opravit auto a odjet s ním někam na venkov, v dalším musíte najít rádio a kontaktovat letectvo, které se chystá celé město vymazat z povrchu zemského.

Vylepšené bylo i uživatelské rozhraní, které je teď přehlednější a nabízí užitečné náčrty vnitřků budov. A hlavně máte všeobecně k dispozici více možností. Jakým způsobem budete prozkoumávat budovy, jak přesně se zabarikádujete, a tak podobně. Dvojka se vám také navzdory své stále brutální obtížnosti nebojí podat pomocnou ruku – když si například do inventáře zapomenete strčit náboje, přidá vám je automaticky (pokud tedy nějaké máte). Tím by se měla omezit zbytečná frustrace. Jedna věc je umřít kvůli příliš riskantnímu rozhodnutí, ale když vás zabije chvilková, miniaturní nesoustředěnost, je to mnohem horší pocit.

Myslím, že pokud se vám líbila jednička, určitě stojí za to dát dvojce šanci. A pokud se vám nelíbila, tak možná koneckonců taky – vylepšení je tu přece jen docela dost. Soudě z videí vypadá Zafehouse Diaries 2 patřičně atmosféricky a hororově, a navíc není v žádném případě drahá. Na Steamu ji seženete za 7 euro, což je v přepočtu něco přes 180 Kč, a pokud si ji koupíte přímo od vývojářů, ušetříte asi 10 korun. A to… se vyplatí.

Nejnovější články