Skvělý tchajwanský horor Detention ukazuje, že škola může být děsivá
zdroj: tisková zpráva

Skvělý tchajwanský horor Detention ukazuje, že škola může být děsivá

23. 2. 2018 9:53 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Zůstat po škole je pořádná otrava. Člověk je zavřený v místnosti, kde buď nemá co dělat, nebo stokrát opisuje na tabuli totožnou větu jako Bart Simpson. V obou případech smutně kouká z okna na hrající si děti a když nebude vyloženě revoltovat, možná si i uvědomí, že to uličnictví za těch pár hodin „za mřížemi“ vážně nestojí. Mladá Wej Čung Ting se ale vážně nenudí – liduprázdnou školu zaplavily noční můry, cestu ven odřízla povodeň, a ještě ji ohrožuje blížící se tajfun.

Stylizovaná adventura Detention vyšla již před rokem na Steamu. Za tu dobu prodala na čtvrt milionu kopií a vysloužila si od zhruba 5 500 hráčů hodnocení, kterému do stoprocentní spokojenosti chybí pouhé tři bodíky. Pochybovat o jejích kvalitách tak vážně není na místě. Jenže PC platforma tvůrcům nestačí, proto se 1. března těšte na verze pro PlayStation 4 a Switch.

Detention je 2D psychologický horor plný hádanek a narážek na asijskou kulturu a historii. Děj je sice fiktivní, ale zasazený na Tchaj-wan v roce 1960, kdy byli lidé utlačováni stanným právem. Hra dále vykresluje témata taoismu, buddhismu, čínské mytologie, tchajwanské kultury a další. Tvůrci navíc nejsou Evropané či Američané, ale tchajwanští rodáci, jejichž původním záměrem bylo zpracovat nedávnou historii své země interaktivním způsobem.

zdroj: Vlastní

Stejná péče byla věnována i hudbě, která je v psychologických hororech poměrně důležitá. Při její tvorbě se použily tradiční asijské nástroje, které dostaly moderní doprovod v podobě elektronických tónů. Pochmurná grafika se spolu s hudbou stará o tísnivou atmosféru plnou děsivých stínů i konkrétních obrazů.

Detention je zajímavá jednohubka. Její dohrání vám zabere jen pár hodin, ale o to intenzivnější zážitek to bude. Na Steamu je k mání za 12 eur, za týden se zpřístupní i na PlayStation 4 a Switch.

Nejnovější články