Slovanská strategie Thea 2: The Shattering vstoupila do early accessu
zdroj: tisková zpráva

Slovanská strategie Thea 2: The Shattering vstoupila do early accessu

4. 12. 2018 15:45 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Thea: The Awakening před třemi lety vehnala pořádný poryv čerstvého větru do žánru 4X strategií. Tenhle pozoruhodný hybrid měl snad všechno – tahové souboje, kartičkový element, správu vesnice, hezký rozvětvený příběh, prvky survivalu a craftingu, vynikající soundtrack a k tomu všemu ještě háv ve hrách nepříliš často vídané slovanské mytologie. Moje recenze byla patřičně nadšená. Jsem tak velice zvědav, jak se vyvrbí druhý díl, který nedávno spustil early access.

Na Steamu si Thea 2: The Shattering můžete vyzkoušet už teď za 20 eur, přičemž plné vydání by mělo následovat někdy v polovině příštího roku. A zatím to vypadá hodně dobře, nejen díky pozitivním uživatelským recenzím. Z rozšíření k jedničce jménem Return of the Giants jsem nebyl úplně nadšený, ovšem všechny zásadní změny, které jsem tam postrádal, zjevně přináší dvojka.

Jsou tu například plně propracované děti, které s sebou můžete brát na expedice do divočiny a předávat jim tak neocenitelné zkušenosti. Vypadá to, že dojde i na zakládání nových vesnic, což by mělo naprosto změnit dynamiku celé hry – jednička vás totiž přísně omezila pouze na jediné startovní sídliště.

zdroj: Archiv

Kompletně přepracovaný byl i soubojový systém, který se mi nechce soudit jen z pár záběrů na videu, ale jsem rozhodně rád, že se na téhle frontě pohnuly ledy. Kartičkové bitvy byly sice originální, ale po pár hodinách nekonečného masakrování pavouků už jsem se jich začal trochu děsit. Nová, složitější pravidla tedy každopádně vítám.

Kromě toho dvojka určitě přinese spoustu nových příběhů a událostí, které se tentokrát budou točit kolem roztříštění celého světa naznačeného v názvu hry. Jakožto jeden ze slovanských bohů budete mít za úkol sehnat svoje zatoulané ovečky, pomoct jim přežít a postupně vytvořit nový, obrozený panteon.

Předběžný přístup už teď nabízí plně hratelnou verzi, ve které funguje dokonce i další vzrušující novinka – kooperativní multiplayer. Jen zkrátka musíte počítat se spoustou bugů a různých nedodělků, které bez odkladu hlaste vývojářům. Jsou velice aktivní a chyby opravují každý den. Snad se za půl roku dočkáme aspoň tak skvělé hry, jakou byla svého času jednička.

Thea 2: The Shattering zdroj: tisková zpráva

Thea 2: The Shattering zdroj: tisková zpráva

Thea 2: The Shattering zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články