Slovenský dungeon Vaporum vás dovede do nitra steampunkové věže
zdroj: tisková zpráva

Slovenský dungeon Vaporum vás dovede do nitra steampunkové věže

29. 8. 2017 16:44 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Nadějnému dungeon crawleru Vaporum se steampunkovým nádechem se před pár měsíci povedlo projít službou Steam Greelight (dnes již Steam Direct) a jeho vydání tak bylo jen otázkou času. Slovenský tým Fatbot Games v půlce srpna oznámil dokončení hry a na oznámení finálního data vydání jsme nemuseli čekat dlouho. Vaporum vyjde již na konci září.

Když si představíte povedený dungeon crawler Legend of Grimrock, uberete tři hrdiny, aby vám zbyl jen jeden a naopak přidáte spoustu páry, trubek a ventilů, dostanete slovenský počin Vaporum. Klasické tahové chození po čtvercích v útrobách tajuplné věže doplňují realtimové souboje s mechanickými nepřáteli.

Vaporum se snaží o originalitu na všech frontách. Nejedná se jen o použití jediného hrdiny a neotřelé steampunkové zasazení. Ve hře nechybí RPG prvky, ale na rozdíl od většiny her zde nevylepšujete svou postavu, ale parou poháněný oblek. To mimo jiné znamená, že většina nabytých vlastností jde kdykoliv a jednoduše vyměnit za jiné. Díky tomu se nemusíte po celou hru držet jednoho herního stylu a v podstatě ani nemůžete.

zdroj: Archiv

Každý váš protivník je totiž unikátní – má svá slabá i silná místa, používá specifický útok a obranu. Oni se vám nepřizpůsobí, to vy se musíte přizpůsobit jim, pokud tedy chcete zjistit, co se to děje. Na začátku hry se totiž probouzíte uprostřed rozbouřeného oceánu, kde jediným viditelným bodem je mechanická věž.

Příběh věže a jejích obyvatel odhalujete pomocí popsaných útržků, které jsou plně nadabované. Pokud po nich však nebudete pátrat a nebudete „ztrácet“ čas odhalováním tajných místností, hru třeba i dohrajete, ale moc se toho o zdejším světě nedozvíte.

Vaporum už od začátku vypadá poměrně nadějně. Steampunkové prostředí dává prostor novým mechanismům – pracuje se zde s párou a elektřinou, chladné zbraně na blízko střídají technické vymoženosti na dálku atd. Nevyhnete se ani logickým hádankám. Hra vyjde na Steamu již 28. září.

Nejnovější články