V české balónové střílečce Tragédie Ruprechta Falckého si zahrajete za syna Zimního krále
zdroj: tisková zpráva

V české balónové střílečce Tragédie Ruprechta Falckého si zahrajete za syna Zimního krále

25. 7. 2017 17:30 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Ruprecht Falcký byl tak neuvěřitelný drsňák, že dosavadní absence počítačové hry s tematikou jeho života mi přijde téměř neomluvitelná. Takže to zase zbylo na Čechy, konkrétně studio Spytihněv. To se rozhodlo formou bullet hell střílečky Tragédie Ruprechta Falckého graficky inspirované filmy Karla Zemana vyprávět příběh prince narozeného v Praze těsně před bitvou na Bílé hoře, který se následně proslavil ve službách anglické koruny. Sice byl ve skutečnosti spíš mořeplavcem a politikem než letcem v rychlopalném balónu, ale ve hrách se naštěstí představivosti meze nekladou.

Ruprecht, který je ve hře mimochodem ztvárněn živým hercem přímo v enginu, se musí prostřílet nebesy plnými nepřátel v podobě raných létajících i námořních strojů. Dokonce mu ve svém věrném balónu nedělá problém zahrát si na Nautilus a potopit se pod hladinu moře, kde se skrývají všemožné poklady. Ale ani u dna nebude v bezpečí před všudypřítomnými kanónovými koulemi ani obrovitánskými rybami.

zdroj: Archiv

A proč že máte všechna tahle nebezpečenství podstoupit? Jednak samozřejmě proto, abyste si užili vynikající umělecké zpracování umně evokující Zemanovo (potažmo Verneovo) dílo. A jednak kvůli překonání svých kamarádů a ostatních hráčů. V otevřeném světě můžete letět kamkoli se vám zachce a sbírat skóre, což je podle mě jednoznačně horší varianta než pěkná lineární kampaň, co by vysvětlila, proč se chlapík ze 17. století prohání mezi mašinami zapadajícími spíš do fantazie století páry.

Ale co není, může být, a při náhodném poletování je prý možné objevit střípky informací o pozadí tohohle podivného světa. Dokonce si do balónu můžete nabrat dodatečnou posádku, asi aby chudáku Ruprechtovi nebylo smutno. Je bezvadné, že milý šlechtic se dorozumí skoro s každým, protože už od dětství plynně zvládal angličtinu, češtinu, francouzštinu i němčinu. Jen aby tam pro ostatní zbylo místo – Ruprecht v 18 letech měřil skoro 2 metry. Vážně fascinující exemplář renesančního muže. Vřele vám doporučuju navštívit jeho heslo na Wikipedii.

A když už jsem u toho doporučování, podívejte se rovnou i na steamovou stránku Tragédie Ruprechta Falckého (v angličtině Tragedy of Prince Rupert). Zatím tam tedy zjistíte akorát skutečnost, že hra vychází 27. července, a prohlédnete si krásné screenshoty – ovšem to samé vám nabídne naše galerie, takže se vlastně možná nemusíte obtěžovat.

Nejnovější články