Vychází česká hra Dark Train – výlet s vlakem do temného neznáma z papíru
zdroj: tisková zpráva

Vychází česká hra Dark Train – výlet s vlakem do temného neznáma z papíru

25. 10. 2016 12:15 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Dark Train je výlet do neprobádané krajiny ve vlaku neznámé konzistence, který se podle tvůrců ze studia Paperash chová jako vlakové tamagotchi. Starat se o něj budete v roli mechanické krakatice ANN 2.35f, a krom áchání nad svéráznou grafickou stylizací (grafika je opravdu vytvořená z papíru) vás čeká řešení hádanek, prozkoumávání neznámého a potenciálně nebezpečné oblasti okolo Hraničního města, snaha porozumět jazyku hry beze slov, ale hlavně management jednotlivých vagónů s odlišným životním prostředím – vlak totiž představuje pohyblivý model lidského světa, který stvořil geniální vynálezce D. W. Tagrezbung pro neznámého klienta. Právě k němu směřují v Dark Train kola tajemného vlaku, který vyráží mezi hráče na Steamu.

Dark Train se velmi těžko cpe do jakékoli tradiční herní škatule, na to jde o příliš konceptuální dílo. Jestli je dobré, zábavné, chytlavé apod., na to přijdeme společně s dalšími hráči až v následujících dnech. Jeho základem je každopádně způsob tvorby.

Tvůrci z českého studia Paperash, které můžete blíže poznat na vývojářském blogu, vytvořili modely na papíře, patřičně je dotvořili perokresbou a následně zdigitalizovali. Podobně složitě (čti kreativně) přistupovali i k návrhu game designu, který má základ v zápletce. Zmíněný vynálezce D. W. Tagrezbung dostal od neznámého klienta zakázku – měl vytvořit funkční model lidského světa, ale bez lidí.

D. W. se úkolu chopil s vervou sobě vlastní a pracoval na zakázce až do posledního dechu (zemřel v den dokončení díla). Lidský svět obtiskl do podoby vlaku, kdy každý z jeho vagonů představuje jedno svébytné životní prostředí. Aby vlak, a tím pádem všechna prostředí, dorazil do neznámé cílové stanice v pořádku = ve funkčním stavu, musíte po cestě sbírat zdroje (třeba elektrická energie) a správně je používat. Mezitím vás čekají hádanky, vyprávění příběhu výhradně vizuálním způsobem bez textu, spousta tápání a kontinuální zážitek ze svébytného zpracování. Tím krom grafické stylizace myslím i hudbu a zvuky. 

zdroj: Archiv

Dark Train je (během dne bude) ve verzích pro Windows a Mac OS X dostupná od dnešního dne (25. 10.) na Steamu za základní cenu 15 euro. První dny po vydání ovšem tvůrci nasadí slevu 20 %. Zájemci o netradiční dílo, které ctí tradici české ploškové animace, mají možnost si ho pořídit za zhruba 330 Kč. Tolik utratí za 8–10 dvanáctek, necelé 4 krabičky cigaret, 220 rohlíků, cca12 bochníků chleba, 1 balení pracího prášku nebo za 1 pivo, párek a vstupenku na zápas nejvyšší fotbalové soutěže v ČR.

Ale víte co, hry jsou stejně k nezaplacení. Hlavně takové, které vznikají z tvůrčího pnutí, ne z čirého kalkulu (nic proti němu nemám) - třeba jako právě Dark Train. Původně chtěli vývojáři z Paperash peníze na vývoj získat z kickstarterové kampaně, protože neviděli žádný jiný způsob, jak by hra mohla vzniknout. Jenže se prostě sekli, hru na své náklady dodělali, nyní vydali a ...třeba z ní něco budou mít. To už je ale na vás.

zdroj: Archiv

Další informace o hře najdete na oficiálních stránkách, koupit si ji můžete na Steamu, podrobnosti o vývoji zase nabízí zmíněný vývojářský blog.

Nejnovější články