Dwarf Fortress

Dwarf Fortress

Články

LEVEL #308: Cyberpunk a nové konzole

Velké téma o konzolích i detailně rozebraný Cyberpunk 2077

Jakou hru bychom si s sebou vzali do hrobu

Jakou hru byste si vzali do hrobu? Tedy, nemyslíme teď lehce nepříjemnou situaci, kdy vás někdo pohřbí zaživa, to byste asi na hraní neměli myšlenky. Místo toho optimisticky předpokládáme, že se po smrti objevíme na místě, kde strávíme nekonečně dlouhou dobu a kde bude počítač s jedinou nainstalovanou hrou. Která by to byla?

Legendární Dwarf Fortress míří na Steam i s opravdovou grafikou namísto ASCII

Vsadil bych se, že hráči, kteří o kultovní strategii Dwarf Fortress pouze slyšeli, výrazně převyšují počet hráčů, kteří si ji na vlastní kůži vyzkoušeli. Ono se do ASCII grafiky a předpotopního ovládání proniká těžko, i když bezpečně víte, že se za nimi skrývá jedna z nejambicióznějších her všech dob. V blízké budoucnosti ale nastane velká změna: Dwarf Fortress dorazí na Steam a itch.io, bude stát peníze a bude mít oficiální, hezkou grafiku!

Hry v muzeích. Je to umění nebo ne?

Co je umění? Kdo a na základě čeho o tom rozhoduje? To jsou věčné otázky, vyvolávající množství diskuzí, vzájemných shod i rozporů, které nepanují jen v běžné společnosti, ale i v odborné vědě. V ní se touto problematikou zabývá estetika, přinášející několik možných řešení. Ani jedno však zatím nenabídlo jednoznačnou odpověď. Muzea a galerie, v nichž by člověka napadlo hledat umění na první místě, dost často fungují na základě vlastních pravidel, infrastruktury a intuice, která se moc neohlíží na odbornou teorii. Nebude tedy zas tak velkým překvapením, že stejně jako se kdysi váhalo nad tím, jestli může být modernistická malba, fotografie, film či komiks uměním, visí v poslední dobou podobný otazník i nad hrami.

GamesPlay: hrajeme kultovní roguelike hru Dwarf Fortress

V dlouhatánském seznamu všech vydaných her byste jen těžko hledali takovou, která je ve vývoji zhruba 12 let a stále není hotová. Co hotová, pořád je v alfa verzi. Stejně tak byste nenašli žádnou takovou, která se může pyšnit tím, že přímo inspirovala Notche k vývoji Minecraftu. A do třetice byste nenašli hru, která je k dispozici zdarma a její tvůrce živí prakticky výhradně jen příspěvky od věrných fanoušků. Taková hra je zkrátka jen jedna. Jmenuje se Dwarf Fortress, a pokud ji neznáte, nebo nechápete, kde nabrala svůj kultovní statut a komunitu věrných fanoušků, tak se to dozvíte z následujícího gamesplaye.

Bleskovky

  • 6. 1. 2023 - Dwarf Fortress za měsíc prodala skoro půl milionu kopií

  • 2. 11. 2022 - Po několika letech vychází Dwarf Fortress už i na Steamu

  • 29. 1. 2020 - Po dvou letech dorazil nový update pro Dwarf Fortress.