Asus ROG Zephyrus: test notebooku s GTX 1080 v Kingdom Come a dalších 12 hrách
zdroj: tisková zpráva

Asus ROG Zephyrus: test notebooku s GTX 1080 v Kingdom Come a dalších 12 hrách

20. 2. 2018 18:00 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Do redakce se nám dostal vskutku zajímavý hardwarový kousek. Jde o jeden z prvních notebooků s technologií Max-Q, což je inovovaný návrh chlazení z pera Nvidie, který by měl umožnit osadit i velmi výkonné komponenty do tenkého těla. Asus ROG Zephyrus GX501VI je toho důkazem: procesor i7-7700HQ a grafický čip GeForce GTX 1080 v šasi s výškou pouhých 17,9 mm. Kolik toho notebook dokáže z GTX 1080 vymáčknout, otestujeme na 13 hrách včetně Kingdom Come: Deliverance.

Co je Nvidia Max-Q?

Honba za co nejtenčím notebookem s co nejvyšším výkonem je nekonečná. Se svým řešením přišla nedávno také Nvidia. A nazvala ho Max-Q. Pod marketingovým názvem se přitom neskrývá nějaká zázračná nová technologie chlazení, ale jde spíše o celkový návrh vnitřností notebooku tak, aby došlo k ideálnímu poměru výkonu, produkovaného tepla a hlučnosti. Design Max-Q je postaven kolem grafik generace Pascal vyšší třídy, konkrétně GTX 1060, 1070 a 1080. 

Nvidia Max-Q zdroj: tisková zpráva

Pokud bychom to měli vzít trochu ze široka, hlavním problémem notebooků je odvod odpadního tepla, které výkonné čipy produkují. Herní notebook proto musí mít adekvátně dimenzované chlazení, což ve výsledku znamená větší rozměry než běžný notebook. Aby se mohly výkonné čipy objevit v tenkých noteboocích (a zároveň se uchladit za rozumné hlučnosti), je jasné, že musí dojít k nějakému kompromisu.

Nvidia to se svým Max-Q řeší následovně:

  • ve spolupráci s partnery navrhuje vylepšené chlazení na míru zařízení
  • optimalizuje napájení
  • nastavuje konzervativnější takty grafického čipu

Zaměřte se hlavně na třetí bod. Vzpomínáte, jak Nvidia po uvedení grafik Pascal slibovala, že nebude rozdíl mezi desktopovou a mobilní variantou grafického čipu? Tak tady máte změnu. U notebooků Max-Q dochází ke snížení taktů, vylepšené termální a akustické vlastnosti zařízení jdou tedy na vrub výkonu. Jak to dopadlo v případe Asus ROG Zephyrus, se dozvíte dále v testu.

Nvidia Max-Q srovnání zdroj: tisková zpráva

Asus ROG Zephyrus se představuje

Notebook nám přišel ve finálním retailovém balení. Balení je pevné a zařízení chrání dostatečně. Samotná krabice s notebookem je uložena ještě v jedné větší krabici s výstelkami, takže k poškození jen tak nedojde. Ostatně, tak drahý přístroj si to zaslouží.

Kromě notebooku je v tvrdé, černé krabici ještě přibalena sada obvyklého příslušenství: napájecí adaptér, elektrická šňůra, manuál, prospekty a samolepky. Bonusem je praktická redukce USB>LAN (notebook ethernetový konektor jinak postrádá), USB myš, malý křížový šroubovák pro demontáž spodního krytu a opěrka pro zápěstí.

Asus ROG Zephyrus zdroj: tisková zpráva Asus ROG Zephyrus zdroj: tisková zpráva

Nejprve se podíváme na parametry notebooku. Testovaná konfigurace má modelové označení GX501VI-GZ021T a nese procesor Intel Core i7-7700HQ, grafickou kartu Nvidia GeForce GTX 1080 Max-Q, 16 GB RAM a 512 GB NVMe SSD. Jako displej je osazen 120Hz IPS Full HD panel s technologií G-Sync.

Asus ROG Zephyrus CPU-Z zdroj: tisková zpráva Asus ROG Zephyrus GPU-Z zdroj: tisková zpráva

ASUS ROG Zephyrus GX501VI-GZ021T
Displej 15,6" IPS Full HD (1920 × 1080, 120 Hz), antireflexní, G-Sync
CPU Intel Core i7-7700HQ, 4/8 jader, 2,8–3,8 GHz, TDP 45 W
GPU Nvidia GeForce GTX 1080 8 GB GDDR5, Max-Q design
RAM 16 GB DDR4, 2400 MHz, CL 17, Dual Channel
HDD M.2 SSD, NVMe, 512 GB
Konektivita WiFi ac, Bluetooh 4.1
1× USB-C 3.1 Gen2 (Thunderbolt)
4× USB-A 3.0
1× HDMI
1× audio jack
Klávesnice Chiclet, membránová, RGB podsvícení
Baterie Li-ion, 50 Wh
Váha 2,2 kg
Rozměry 37,9 × 26,2 × 1,69~1,79 cm
OS Windows 10 Pro
Cena Doporučená: 79 990 Kč, heureka: 73 212 – 87 960 Kč

Asus ROG Zephyus je výstavní kousek. Kromě zmíněné nízké tloušťky 17,9 mm potěší oko i kovové zpracování. Z kovové slitiny je celá základna notebooku, s výjimkou spodního plátu a perforované části nad klávesnicí. Víko displeje je také kovové. Jako ozvláštnění je navíc odlišným výbrusem opticky rozděleno na dvě části.

Nejzajímavějším prvkem je ale dozajista odklápěcí spodní díl notebooku. Při otevření obrazovky dojde k nadzvednutí základny a vytvoření štěrbiny pro potřeby chlazení. Jaký praktický dopad to má, si povíme později. Nutno podotknout, že mezera je osvětlena červenými LED. Efektní.

Asus ROG Zephyrus zdroj: tisková zpráva Asus ROG Zephyrus zdroj: tisková zpráva

Asus ROG Zephyrus zdroj: tisková zpráva Asus ROG Zephyrus zdroj: tisková zpráva

Výčet specialit tím ale nekončí. Notebook má netradičně umístěnou klávesnici, která byla posunuta dopředu, kde obvykle bývá touchpad. Ten naopak našel místo vedle klávesnice napravo. Je to z důvodu chlazení – aby mohl být notebook takto tenký, klávesnice musela ustoupit heatpipe a ventilátorům komponent, nad ně by už se nevměstnala.

Řešení to není zrovna ergonomické, naštěstí Asus přibaluje k notebooku opěrku zápěstí, takže při práci na stole lze tento nedostatek kompenzovat. Horší to ale je s notebookem na klíně, to se už nemají ruce o co opřít. Na druhou stranu, kvůli spodnímu výklopnému dílu není Zephyrus na nějaké gaučové využití příliš stavěn, většina majitelů tak bude notebook raději pokládat na stůl nebo jiný tvrdý a rovný povrch.

U klávesnice ještě chvíli zůstaneme. Jak je u herních notebooků dnes už pravidlem, klávesy mají RGB podsvícení. Nastavit lze odlišné barvy pro klávesy QWER nebo WSAD a pro zbytek klávesnice. K dispozici jsou efekty barevného pulzování nebo cyklus několika barev spektra. Podsvícení lze v programu AURA Core nastavit ve třech úrovních nebo úplně vypnout.

Asus ROG Zephyrus zdroj: tisková zpráva Asus ROG Zephyrus zdroj: tisková zpráva

Klávesnice má dedikované tlačítko ROG pro vyvolání aplikace Gaming Center, což je utilita pro sledování stavu GPU/CPU a nastavení některých herních funkcí. Vedle tlačítka ROG je ještě jedna speciální klávesa pro přepnutí touchpadu na numerický blok. Nejedná se samozřejmě o žádnou mechaniku, na ploše touchpadu se nicméně vykreslí mřížka s naznačenými klávesami. Fyzická tlačítka to nenahradí, ale dáváme Asusu plusový bod za šalamounské řešení. Co však klávesnice postrádá, je klávesa Print Screen. My bychom ji s radostí vyměnili za tlačítko ROG, ale tohle může být individuální.

Klávesy Asus ROG Zephyrus mají nízký zdvih (odhadujeme asi 1,5 mm) a nízký odpor. Na hraní je to dostačující, psaní ale už není moc pohodlné. Kdo si však bude takový stroj kupovat na psaní?

Co se konektorů týče, notebook má na pravé straně USB-C 3.1 (s podporou Thunderboltu), 2× USB-A 3.0 a Kensington Lock. Na levém boku najdeme audio jack, 2× USB-A 3.0, HDMI a vstup napájení. Vepředu a vzadu žádné porty nejsou. Zvykový výstup notebook zajišťuje pomocí dvou reproduktorů, které jsou umístěny po stranách klávesnice a míří nahoru.

Asus ROG Zephyrus zdroj: tisková zpráva Asus ROG Zephyrus zdroj: tisková zpráva

Displej Asus ROG Zephyrus

Notebook má také nadstandardní displej. Jedná se o Full HD IPS panel (1920 × 1080 px) s obnovovací frekvencí 120 Hz a technologií G-Sync, což hráči jistě ocení. Podle našeho pozorování funguje G-Sync dobře a zamezí tearingu při nízkých FPS, jak je Nvidií propagováno.

Co je G-Sync?Takto vypadá tearing
G-Sync je technologie adaptivní synchronizace, která eliminuje některé neduhy spolupráce grafické karty a monitoru. Jde o to, že grafická karta posílá na monitor snímky s variabilní frekvencí (podle toho, jak stíhá vykreslovat), zatímco monitor má frekvenci fixní (klasicky 60 Hz, herní modely i 120 Hz a více). Rozdíl těchto frekvencí způsobuje na obrazovce vizuální artefakty, jako například tzv. tearing, kdy lze v obraze pozorovat posun jednoho snímku vůči druhému. To se dá vyřešit zapnutím vertikální synchronizace (V-sync), bohužel to s sebou nese i negativa (zvýšený input lag). Monitor s G-Sync naproti tomu synchronizuje svou obnovovací frekvenci přesně podle grafické karty, čímž těmto nedostatkům zamezuje.

Podsvícení displeje je rovnoměrné a nepozorovali jsme žádná světlejší místa. Rovněž nedochází k viditelným průsvitům na okrajích displeje. Panel by měl pokrývat barevný prostor NTSC ze 72 %, subjektivně je podání barev dobré a při nastavení sRGB módu pomocí aplikace ROG Game center také přirozené. Displej nás tedy potěšil.

Aplikace ROG Gaming Center a další software

Jak už jsme zmínili v odstavcích o klávesnici, Zephyrus má samostatné tlačítko na vyvolání aplikace ROG Gaming Center. Jedná se o centrum exkluzivních funkcí ROG společně s jednoduchým monitorem zatížení systému a možností nastavení herních profilů. Tím, že aplikace sdružuje nebo alespoň odkazuje, na všechny funkce a programy ROG, vidím v ní i nějakou přidanou hodnotu. Snadno si tu povypínáte klávesu WIN, touchpad, nastavíte profil displeje i sítě, nebo si třeba necháte vymazat nepotřebné soubory. Některé funkce je možné navolit do 3 herních profilů, takže je člověk nemusí podle situace znova naklikávat.

ROG Gaming Center zdroj: tisková zpráva

Pokročilí uživatelé, kteří chtějí sledovat stav hardwarových prostředků, ale myslím zůstanou u tradičních utilit typu MSI Afterburner nebo EVGA Precision, které toho, i mimo možnost přetaktování, nabízí pro monitoring přece jen více.

Kromě továrních aplikací Asus se v notebooku nachází i bloatware kalibru Candy Crush Saga a další nabídky obchodních partnerů. Takže kolečka odinstalací po zapnutí se bohužel nevyhnete.

Úložiště notebooku

Asus ROG Zephyrus má osazen NVMe flashový disk ve slotu M.2 na sběrnici PCIe. Jedná se o SSD Samsung SM961 s kapacitou 512 GB a bližším označením MZVKW512HMJP. Prakticky jde o OEM verzi Samsung 960 PRO, výkon by tak měl být špičkový. Podle specifikací by měla jednotka zvládnout v sekvenčním čtení 3200 MB/s a zápisu 1700 MB/s. Test CrystalDiskMark rychlosti potvrdil. Že se jedná o vrchol dnešní nabídky, dokládá i druhý benchmark AS SSD. Dobrý dojem z disku kazí jen jeho nižší kapacita. Úložiště není rozšiřitelné a 512 GB je u herního notebooku už na hraně. V této cenové kategorii bychom očekávali 1 TB SSD.

CrystalDiskMark benchmark zdroj: tisková zpráva AS SSD benchmark zdroj: tisková zpráva

Asus ROG Zephyrus v benchmarcích

Zephyra jsme samozřejmě prověřili v základních benchmarcích, které názorně ukážou, jak si na tom notebook stojí v porovnání s ostatními zařízeními. Testovali jsme v programech Cinebech r11.5 a r15, PCMark 10, 3DMark Fire Strike a 3DMark Time Spy.

Cinebench

Benchmark Cinebench testuje procesorový výkon. Umí zatížit jak jedno, tak i všechna jádra, dá nám tedy dobrou představu, jak je na tom CPU v jednovláknovém i vícevláknovém výkonu. Pro eventuální srovnání s výsledky starších procesorů měříme i v předchozí verzi r11.5.

Cinebench r11.5 jedno jádro 1,74 bodů
Cinebench r11.5 všechna jádra 8,12 bodů
Cinebench r15 jedno jádro 154 bodů
Cinebench r15 všechna jádra 742 bodů

PCMark 10

Komplexní test, který pomocí několika scénářů prověří celkový výkon počítače při běžném používání. Měří se start programů, kancelářské úkoly, svižnost webových stránek, ale i editace fotografií a videa či renderování.

PCMark 10 5198 bodů

3DMark

Benchmarky 3D Mark testují především herní výkon počítače. Fire Strike využívá grafické API DirectX 11, zatímco Time Spy je postaven na novějším DirectX 12.

Fire Strike 14324 bodů
Time Spy 5706 bodů

Herní testy Asus ROG Zephryus

Konečně se dostáváme k jádru celé recenze: k herním testům. Notebook jsme pořádně prověřili v celkem 13 hrách. Grafický čip GeForce GTX 1080 Max-Q nemá problém téměř s žádnou testovanou hrou ani na maximální nastavení detailů. Výjimkou z hranice 60 FPS je titul Ghost Recon: Wildlands na Ultra detaily, nicméně to je považováno za extrémní nastavení, se kterým má problém i jiný dnešní high-end. Na průměrných 60 FPS notebook nedosáhl také v náročném vestavěném benchmarku Rise of the Tomb Raider. Stále se však jedná o plynule hratelné nastavení.

Pro zajímavost jsme notebook otestovali také v novince Kingdom Come: Deliverance. Berte ale prosím v potaz, že hra s vysokou pravděpodobností obdrží ještě další patche, které by měly výkon optimalizovat, naše měření je tak velmi orientační. Hra byla v době testování ve verzi 1.21.

Všechny hry byly testovány v rozlišení Full HD, měřili jsme pomocí utilit MSI Afterburner + RTSS. Nastavení detailů najdete na screenshotech u každé hry. Pokud bychom měli výkon nějak shrnout, GTX 1080 Max-Q se zařazuje podle naměřených výsledků mezi desktopové grafiky GTX 1070 a GTX 1080. V další kapitole si vyzkoušíme přetaktování, abychom zjistili, zda není čip schopen toto manko vyrovnat a dostat se úroveň referenční GTX 1080.

Kingdom Come: Deliverance v1.21

Měříme FPS během krátké sekvence po startu hry. Začínáme v domě, pokračujeme branou až na hlavní prostranství vesnice, podíváme se do jednoho z domů (velký FPS drop!) a cestu zakončíme u hradeb.

Kingdom Come video zdroj: tisková zpráva Kingdom Come velmi vysoké zdroj: tisková zpráva Kingdom Come velmi vysoké zdroj: tisková zpráva Kingdom Come velmi vysoké zdroj: tisková zpráva

Kingdom Come ultra vysoké zdroj: tisková zpráva Kingdom Come ultra vysoké zdroj: tisková zpráva Kingdom Come ultra vysoké zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

PlayerUnknown's Battlegrounds

Zkoušíme několik her, v každé měříme pár minut FPS. Mapy Erangle a Miramar jsou v testu zastoupeny půl na půl.

PlayerUnknown's Battlegrounds Ultra zdroj: tisková zpráva PlayerUnknown's Battlegrounds Ultra zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

The Witcher 3: Wild Hunt

Hru testujeme s vypnutým HairWorks. Začínáme po setkání s gryfem na startu hry, měříme jízdu na koni přes vesnici White Orchard a hustý les až do Abandoned Village, kde z koně sesedáme a sesíláme pár znamení.

The Witcher 3: Wild Hunt Ultra (HairWorks off) zdroj: tisková zpráva The Witcher 3: Wild Hunt Ultra (HairWorks off) zdroj: tisková zpráva The Witcher 3: Wild Hunt Ultra (HairWorks off) zdroj: tisková zpráva The Witcher 3: Wild Hunt Ultra (HairWorks off) zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

Deus Ex: Mankind Divided

Testujeme několik průchodů v interním benchmarku.

Deus Ex: Mankind Divided Ultra zdroj: tisková zpráva Deus Ex: Mankind Divided Ultra zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

Ashes of Singularity

Využíváme služeb interního benchmarku. Výsledek je průměrem několika měření.

Ashes of Singularity Crazy dx12 zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

Grand Theft Auto V

Testujeme několikrát v integrovaném benchmarku. Měříme pouze poslední scénu (průlet stíhačkou a následnou jízdu městem).

GTA V all max zdroj: tisková zpráva GTA V all max zdroj: tisková zpráva GTA V all max zdroj: tisková zpráva GTA V all max zdroj: tisková zpráva

GTA V Very high zdroj: tisková zpráva GTA V Very high zdroj: tisková zpráva GTA V Very high zdroj: tisková zpráva GTA V Very high zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

Assassin's Creed: Origins

Testujeme v integrovaném benchmarku. Výsledek je průměrem několika měření.

Assassin's Creed Origins Ultra High zdroj: tisková zpráva Assassin's Creed Origins Ultra High zdroj: tisková zpráva Assassin's Creed Origins Ultra High zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

Civilization VI

Využíváme služeb dvou interních benchmarků. První neměří FPS, ale čas GPU pro vytvoření snímku v milisekundách. Druhý měří, jak rychle CPU spočítá jeden tah. V obou případech platí, že čím menší číslo, tím lépe.

Civilization 6 max zdroj: tisková zpráva Civilization 6 max zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

Crysis 3

Referenční hra, která i po několika letech od vydání dokáže zatopit i dnešní nejvyšší třídě. Ideální pro porovnání výkonu karet napříč generacemi. Hra neobsahuje interní benchmark, proto měříme sekvenci na mapě Swamp.

Crysis 3 Very High zdroj: tisková zpráva Crysis 3 Very High zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

Counter Strike: Global Offensive

Progamerská záležitost, která v testovací sadě nesmí chybět. Dobře prověří, jak karta obstojí při využití monitorů s vysokou frekvencí, což profi hráče předně zajímá. Měříme na testovací mapě, která zahrnuje kouřové granáty a další náročné scény.

CS: GO max zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

DOOM

Hra podporující OpenGL i Vulkan. Dobrý zdroj porovnání výkonu v těchto méně zastoupených grafických API. Měříme několik minut na začátku hry po prvním venkovním checkpointu na Marsu.

DOOM Ultra zdroj: tisková zpráva DOOM Ultra zdroj: tisková zpráva DOOM Ultra zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

Ghost Recon Wildlands

Testujeme v interním benchmarku. Výsledkem jsou průměrná FPS ze všech průběhů.

Ghost Recon Wildlands video zdroj: tisková zpráva Ghost Recon Wildlands Ultra zdroj: tisková zpráva Ghost Recon Wildlands Ultra zdroj: tisková zpráva Ghost Recon Wildlands Ultra zdroj: tisková zpráva

Ghost Recon Wildlands Very High zdroj: tisková zpráva Ghost Recon Wildlands Very High zdroj: tisková zpráva Ghost Recon Wildlands Very High zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

Rise of the Tomb Raider

Využíváme služeb náročného třídílného benchmarku. Měření opakujeme nejméně třikrát.

Rise of the TOmb Raider Very High zdroj: tisková zpráva Rise of the TOmb Raider Very High zdroj: tisková zpráva Rise of the Tomb Raider all max zdroj: tisková zpráva Rise of the Tomb Raider all max zdroj: tisková zpráva

Herní test zdroj: tisková zpráva

Chlazení a provozní vlastnosti notebooku

Jak už jsme naznačili při popisu notebooku, Asus ROG Zephyrus má velmi zajímavě konstruované chlazení. Kromě designu Max-Q se o dobré provozní vlastnosti stará ještě AAS (Active Aerodynamic System). Když si odmyslíme vznosné marketingové pojmenování, jde o zmíněnou mezeru na spodku notebooku, která vznikne po otevření displeje. Skrze ni může notebook nasávat (a vyfukovat) vzduch, čímž by podle slov výrobce mělo dojít zlepšení airflow o 32 % a poklesu teplot až o 20 % oproti běžným systémům chlazení.

Prezentovaná čísla ověřit nemůžeme, nicméně můžeme konstatovat, že systém v případě Zephyra funguje velmi dobře. Vzhledem k nízké tloušťce notebooku jsme očekávali omezení výkonu hardware i vysokou hlučnost chlazení, byli jsme však příjemně překvapeni.

Asus ROG Zephyrus AAS zdroj: tisková zpráva

Mimo zátěž je notebook prakticky neslyšný. Po zahřátí se větráčky roztočí vyšší rychlostí a můžeme již slyšet mírný šum. Při dlouhodobé vysoké zátěži je notebook poměrně hlasitý a rozhodně v místnosti nepřeslechnete, že uživatel hraje. Větráčky však nijak nepiští, ani nedochází ke kolísání rychlosti otáček, takže jejich projev můžeme označit za nerušivý, což u většiny notebooků vybavených high-endovým hardware rozhodně neplatí.

Procesor v Cinebech r15 dosahoval teplot až 90 °C, nicméně svou frekvenci si držel a nedocházelo k propadům. Při zatížení všech jader dokázal notebook běžet na stabilních 3,4 GHz, čímž splnil výrobcem udávané maximum. Při jednovláknovém benchmarku kolísala frekvence mezi 3,6 GHz a horní hranicí boostu, která je 3,8 GHz. Teplota GPU nepřesáhla v žádném z testů 80 °C a frekvence se pohybovala přibližně od 1450 až po 1709 MHz, což je výše než tabulkové hodnoty Max-Q.

zdroj: Archiv

Přetaktování GTX 1080 Max-Q

Dobré provozní vlastnosti notebooku nás navnadily na přetaktování. S procesorem hnout nepůjde, uzamčený model i7-7700HQ žádné úpravy taktů nepovoluje, nicméně u GTX 1080 Max-Q jsme cítili slušný potenciál. Udávaný boost čipu (1366 MHz) notebook běžně překonává a teploty jsou také přijatelné. Kartu jsme tedy zkusili přetaktovat s vidinou výkonu plnotučné GTX 1080. Stabilitu jsme testovali v benchmarku Unigine Heaven, orientační nárůst herního výkonu pak ve hře Ghost Recon Wildlands.

Karta zvládne stabilně +230 MHz na jádře. Zkoušeli jsme se dostat až na +250 MHz, ale Unigine Heaven už nebyl stabilní a padal. Paměti jsme popohnali z 10 000 na 10 800 MHz (efektivně).

Asus ROG Zephyrus přetaktování zdroj: tisková zpráva

Boost čipu poskočil až na 1939 MHz. Karta si frekvenci nad 1900 MHz dokázala v některých hrách dlouhodobě držet, takže můžeme mluvit o velmi slušném přetaktování, které grafiku skutečně dostalo na úroveň desktopové GTX 1080 (nepřetaktované modely). Vidíme zde cca 8% nárůst výkonu v Unigine Heaven a přibližně 10% nárůst průměrných FPS v Ghost Recon Wildlands.

Asus ROG Zephyrus Unigine Heaven stock zdroj: tisková zpráva Asus ROG Zephyrus Unigine Heaven OC zdroj: tisková zpráva

Ghost Recon Wildlands Ultra stock zdroj: tisková zpráva Ghost Recon Wildlands Ultra OC zdroj: tisková zpráva

Potěšující jsou také provozní vlastnosti po přetaktování. Nedošlo prakticky k žádnému nárůstu teploty GPU. Maximální hodnota 80 °C zůstala nezměněná.

Výdrž baterie

Jednou z posledních prověrek Asus ROG Zephyrus je test výdrže baterie. Zde už tak pozitivní nebudeme. Notebooku jsme přichystali dva scénáře:

  • přehrávání Full HD videa na YouTube (Chrome), 50 % jas displeje, zapnutá WiFi, power plan „Lepší baterie“
  • otevřený dokument v Libre Office, občasné psaní, nejnižší jas displeje, vypnutá WiFi, power plan „Spořič baterie“

V prvním případě vydržel notebook přibližně 1 hodinu a 40 minut, v druhém testu se vypnul po cca 2 hodinách a 20 minutách. Takže na jeden film ve vlaku to stačí, ale nic víc.

Hodnocení Asus ROG Zephyrus

Po přečtení recenze byste si mohli říct: ideální herní notebook. Je tenký, kvalitně zpracovaný, dobře vypadá a má opravdu parádní výkon. Jak už to ovšem na světě bývá, všechny klady musí být něčím vykoupeny. A tím je v případě Zephyra cena. Téměř 80 000 Kč je opravdu pálka. Když přemýšlíme, na koho vlastně Asus výrobkem cílí, napadá nás jen pár modelových zákazníků: manažer na dlouhých pracovních cestách, který si na hotelu krátí chvíle hraním her. Nadšenec do techniky, který musí mít vždy to nejlepší, bez ohledu na cenu. Ale třeba i bohatá firma, která notebook nakoupí svým zaměstnancům, aby vypadali při prezentacích dobře. Snad.

Odmyslíme-li si cenu, musíme inženýrům Asus a Nvidie vyslovit pochvalu. Povedlo se jim vyrobit notebook, který i přes své malé rozměry ukrývá výkon pro hraní všech AAA titulů. Odpustíme i omezení technologie Max-Q, která z GTX 1080 udělá kartu prakticky jen o něco výkonnější, než je desktopová GTX 1070. Výkon lze totiž snadno získat zpátky pomocí přetaktování.

Rovněž zvukový projev chlazení je na stroj tohoto kalibru dobrý – mimo zátěž o notebooku nevíte a při hraní je úroveň hluku snesitelná.

Co však už nepochválíme, je výdrž baterie. Akumulátor takto výkonný hardware nedokáže napájet déle než cca 2,5 hodiny, což na plnohodnotné cestovní využití přeci jen nestačí. Ocenili bychom také větší disk, 512 GB bez možnosti rozšíření je v této cenové kategorii málo. Rozporuplné dojmy v nás zanechala také klávesnice.

Asus ROG Zephyrus je ve výsledku výjimečný herní notebook s GTX 1080 a pekelnou cenou. Kdo si ho pořídí, zaplatí především za unikátní form factor a technologická řešení.

Klady

  • vysoký výkon, po přetaktování opravdu na úrovni GTX 1080
  • dobré chlazení, prostor pro přetaktování
  • tělo s tloušťkou jen 17,9 mm
  • kvalitní zpracování, zajímavý design
  • 120Hz displej s G-Sync
  • špičkové SSD
  • příslušenství v balení

Zápory

  • bez přetaktování platíte cenu GTX 1080 za výkon mírně nad GTX 1070
  • kompromisní klávesnice: umístění, mělký chod, chybějící Print Screen
  • jen 512GB disk vzhledem k ceně
  • nízká výdrž baterie
  • plastový spodní díl notebooku

Nejnovější články