Ataribox bude středně výkonné PC s Linuxem za cenu PlayStation 4
zdroj: tisková zpráva

Ataribox bude středně výkonné PC s Linuxem za cenu PlayStation 4

26. 9. 2017 18:00 | Hardware | autor: Patrik Hajda |

Po několika měsících od oznámení nové herní konzole od Atari už můžeme přestat spekulovat. VentureBeat vyzpovídal generálního manažera společnosti Feargala Maca, který poskytl odpovědi na téměř všechny důležité otázky – účel zařízení, podporované hry, datum vydání, cena…

Z dřívějška už známe vizuální retro podobu nové krabičky, všechny její zdířky a barevná provedení. Ale jaké hry na Ataribox poběží, co přesně se myslí jeho počítačovou technologií, kdy vyjde a za kolik? Tyto otázky visely ve vzduchu od samotného počátku. Pojďme si na ně odpovědět.

Zatím tedy nejsou známé přesné hardwarové specifikace, ale počítejte s procesorem od AMD a logicky tedy i grafickou kartou Radeon. Jako operační systém byl zvolen Linux. Ataribox nabídne vlastní uživatelské rozhraní, ale nepůjde o uzavřený systém, jako v případě současných konzolí.

Ataribox zdroj: tisková zpráva

To mimo jiné znamená, že vás konzole pustí i mimo uživatelské rozhraní do operačního systému, umožní vám streamovat hry, spouštět neherní aplikace, používat webový prohlížeč a poslouchat hudbu. Ale co je možná vůbec nejdůležitější, díky otevřenosti systému nebudete vázáni jen na Atari obchod, ale budete mít přístup i k hrám od jiných poskytovatelů (zatím se neví od jakých, ale minimálně Steam by byl velice žádoucí).

„Lidé jsou zvyklí na flexibilitu PC, ale většina zařízení připojených k televizi má uzavřené systémy a vlastní obchody,“ řekl Feargal Mac pro VentureBeat. „Chtěli jsme vytvořit strhující televizní produkt, který lidem umožní hrát, streamovat a brouzdat internetem s co možná největší svobodou, včetně přístupu k již zakoupeným hrám u jiných prodejců.“

Ataribox zdroj: tisková zpráva

Bohužel musíte zapomenout na AAA tituly, protože ty krabička zkrátka neutáhne. Výkonem se dá přirovnat ke středně vybavenému PC, na kterém si zahrajete kupříkladu Minecraft nebo Terraria. Ale kromě her třetích stran se potvrdil i line-up starých klasik od Atari. V den vydání konzole by měl být k dispozici obsáhlý katalog, ve kterém nebudou chybět legendy jako Asteroids, Centipede, Missile Command a Pong.

A když tedy padla řeč na datum vydání, nebudete čekat zas tak dlouho. Ataribox by se měl z továren vydat do světa na jaře příštího roku, ale ještě předtím, konkrétněji ještě letos, proběhne crowdfundingová kampaň na IndieGoGo. Ať už si konzoli předobjednáte, nebo pořídíte v běžné distribuci, měla by se její cena pohybovat od 250 do 300 dolarů.

Ataribox zdroj: tisková zpráva

Horní hranice je cena PlayStation 4 (ne Pro verze), která – na rozdíl od Ataribox – hravě utáhne nejnovější tříáčkové tituly. Na druhou stranu, Atari chce zákazníky nalákat především otevřeností systému, o které se u PlayStation 4, Xbox One a Nintendo Switch nedá mluvit. Uvidíme, zda je na trhu místo ještě pro jednu konzoli, která je navíc na půl cesty mezi současnou generací a (S)NES Classics.

Nejnovější články