Budou grafiky znova dostupné? Chystá se ASIC pro těžbu Etherea
zdroj: Foto: Unsplash.com

Budou grafiky znova dostupné? Chystá se ASIC pro těžbu Etherea

29. 3. 2018 9:35 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Společnost Bitmain má v plánu vydat specializovaný ASIC na těžení Etherea. Podle neoficiálních zpráv by zařízení již mělo být hotové a připravené k vypuštění na trh. Další ASICy plánují ale i jiné společnosti. To by mohlo přinést potřebné uvolnění trhu s herními grafickými kartami.

ASIC neboli Application Specific Integrated Circuit je speciálně vyvinutý výpočetní obvod pro určitou aplikaci. V případě kryptoměn jde tedy o „těžení“. Díky návrhu na míru jsou „ASICy“ ve své činnosti mnohem efektivnější než obecné čipy, takže po jejich nasazení vzroste náročnost těžby a stávající způsoby se pravděpodobně přestanou vyplácet (jak jsme mohli pozorovat u Bitcoinu).

Některé kryptoměny jsou již od základy navrhovány tak, aby jejich algoritmy nebyly snadno rozlousknutelné pomocí ASICů. To byl i případ Etherea, které se tak stalo oblíbenou měnou těžařů na grafických kartách a zapříčinilo tak enormní poptávku po modelech vyšší a vyšší střední třídy. Pokud se ASICy na Ethereum dostanou do oběhu, mohlo by to znamenat, že grafické karty již nebudou pro těžbu této kryptoměny tak výhodné. Trh s herními grafikami by se tak mohl konečně uvolnit.

Reakce na zprávu už pozorujeme v business sféře. Analytické společnosti předpokládají, že nástup ASICů povede ke snížení poptávky po grafických kartách určených pro těžbu, což v případě AMD dělá 20 % prodejů a u Nvidie 10 %. Z tohoto důvodu byl například AMD snížen rating a došlo i k poklesu hodnoty akcií, Nvidia se zase dočkala redukce očekávaného růstu svých cenných papírů.

Antminer

Takto vypadá ASIC pro těžení kryptoměn. Vyobrazený je model Antminer S9 od firmy Bitmain.

Není ale radno radovat se předčasně. I když je možné, že nové ASICy s trhem pohnou, pravděpodobný je také scénář, že se mineři namísto Etherea přesunou na jinou kryptoměnu, u které se těžení pomocí grafických karet bude stále vyplácet. Možná je také alternativa, že vývojáři Etherea se budou snažit rentabilitě těžení s ASICy zabránit a dojde k nějaké korekci. V takových případech by k radikální proměně na trhu nedošlo.

Podle zjištění analytika Christophera Rollanda by společnost Bitmain měla vydat ASICy pro Ethereum v druhém kvartálu 2018. Není také od věci připomenout, že Nvidia odložila vydání svých nových grafických karet (Turing? Ampere?) na třetí kvartál toho roku, a zároveň se aktivně zasazuje, aby se její karty přestaly propagovat jako těžební. Očekává Nvidia v létě splasknutí krypto-bubliny?

Vypadá to, že v následujících měsících budeme mít o zábavu postaráno.

Nejnovější články