Co se vyplatí? APU Raven Ridge, anebo levný procesor a grafika?
zdroj: tisková zpráva

Co se vyplatí? APU Raven Ridge, anebo levný procesor a grafika?

3. 3. 2018 10:06 | Hardware | autor: Jiří Svák |

Společnost AMD vydala v únoru novou řadu svých APU s názvem Raven Ridge. Čipy obsahují procesorová jádra Ryzen doplněná o integrovanou grafiku architektury Vega. AMD nasadila hned ze startu poměrně agresivní ceny, což při slušném výkonu APU činí z novinky zajímavý produkt. Pojďme se tedy podívat, jak si řešení vede ve hrách a zda má smysl oproti kombinaci levného CPU + grafiky.

Před několika lety jsem toužil mít svůj vlastní Skyrimbox, malý počítač k televizi, který by dokázal plynule rozběhat The Elder Scrolls V: Skyrim na vyšší detaily, nehlučel by a nestál by majlant. Prostě takové low-cost herní řešení do obýváku à la herní konzole, ideálně i s možností přehrávání videa ve vysoké kvalitě. Pro kategorii takových mini počítačů se vžil pojem HTPC - Home Theater PC.

V té době kralovaly na tomto poli procesory generace Trinity (zanedlouho Richland) s integrovanými grafickými čipy Radeon HD řady 7000. Souběžně s tím uváděla AMD na trh grafické karty s první verzí architektury GCN a Nvidia prodávala své první Keplery GeForce 600.

Skyrim zdroj: Foto: Bethesda

Ačkoli již tehdy měla APU od AMD přibližně 1,5–2× vyšší výkon než integrované grafiky v CPU Intel, konkurence procesorů Intel i samostatných grafik nižší třídy byla velká. APU Trinity zaostávalo v procesorovém výkonu a iGPU stačilo na Skyrim s vyšším nastavením detailů jen s odřenýma ušima, a to ještě pouze tehdy, pokud jste procesor spárovali s rychlými paměťmi. Můj vysněný model A10-5800K s TDP 100 W navíc v miniaturní skříni hodně topil, takže bylo potřeba výkonného low profile chladiče.

Prvotní nadšení se po sečtení nákladů rychle vytratilo. Následovalo zjištění, že mnohem ekonomičtější by bylo koupit nějaký levný dvoujádrový Intel, který tehdy díky svému náskoku v IPC byl pro hry mnohem vhodnější, a malou jednoslotovou grafiku, třeba takovou Radeon HD 7750, která nevyžadovala přídavné napájení. Cena? Podobná. Výkon ve hrách? Podstatně větší.

Sapphire AMD Radeon HD 7750 LP

Sapphire AMD Radeon HD 7750 Low Profile

Toto krátké historické okénko do roku 2012 mělo za cíl osvětlit, jakou optikou budu hodnotit nová APU Raven Ridge. Na Skyrim si už sice mnoho lidí stavět počítač nebude, ale existují i další populární tituly, které oslovují spousty hráčů bez čistě herního stroje: GTA V, Rocket League, FIFA, Witcher 3, závodní hry jako F1 nebo i kompetitivní pecky jako Overwatch, PUBG, DOTA2, CS:GO, Fortnite. Bude na to nové APU stačit?

APU Raven Ridge

AMD vydala dva modely, Ryzen 5 2400G a Ryzen 3 2200G, které se liší jak v procesorové části, tak i v integrované grafice. Ryzen 3 2200G má 4 jádra Zen bez SMT a grafiku Radeon RX Vega s 8 výpočetními jednotkami (CU). Výkonnější Ryzen 5 2400G nese 4 jádra již s SMT (dohromady tedy 8 vláken) a iGPU Vega s 11 CU. Oba procesory pasují do patice AM4, což je aktuální socket AMD, určený také pro procesory Ryzen bez iGPU. Novinka nicméně vyžaduje nejnovější verzi BIOS, aby v základních deskách AM4 fungovala, v některých případech tedy bude nutné BIOS updatovat.

  Ryzen 5 2400G Ryzen 3 2200G
CPU jádra/vlákna 4/8 4/4
Základní takt CPU 3,6 GHz 3,5 GHz
Boost takt CPU 3,9 GHz 3,7 GHz
Otevřený násobič ano
L2 cache 2 MB
L3 cache 4 MB
iGPU Radeon Vega 11 Radeon Vega 8
Počet CU 11 8
Takt iGPU (boost) 1250 MHz 1100 MHz
Podpora pamětí DDR4 až 2933 MHz (dvojkanálově)
TDP 65 W
Cena 3838–4990 (~4136) Kč 2406–2790 (~2533) Kč
Ceny komponent sledujeme, pokud možno, v několika osvědčených českých eshopech: Alza.cz, CZC.cz, Mironet, Alfa/TSBohemia, Softcom, Exasoft. Z toho počítáme i průměrnou cenu produktu

Herní výkon APU Raven Ridge

Od vydání se na internetu objevila již slušná řádka recenzí. Z testů techpower.com vychází, že iGPU Vega 11 dosahuje v moderních hrách úrovně dedikované GeForce GT 1030, iGPU Vega 8 je oproti silnějšímu modelu pomalejší asi o 20 %. Oba čipy však utíkají Intelu na míle daleko, výkon je více než dvojnásobný. Na integrované řešení je to skvělý výsledek a AMD znova nastavuje novou laťku výkonu iGPU.

APU Raven Ridge relativní výkon Full HD

Průměrný výkon ve hrách Deus Ex: Mankind Divided, F1 2017, Dishonored 2, Hellblade, Hitman, Prey, Rainbow Six Siege, Rise of the Tomb Raider, Sniper Elite, The Witcher 3. Hry byly testovány v rozlišení Full HD při nastavení detailů Low. Redakce změřila pro zajímavost i vliv alokované paměti iGPU u 2400G (to jsou ty vyznačené řádky), pro naše hodnocení však rozdíly nejsou důležité. Jako směrodatný výsledek bereme hodnoty AMD Vega 11 – 2400G 1 GB. Zdroj: techpowerup.com.

Relativní výkon nám však neřekne, zda hry běží v hratelných FPS. Zabrousíme-li k jednotlivým grafům, zjistíme, že už to taková sláva není. Za nejnižší hratelnou hranici považujeme 30 FPS. V rozlišení Full HD se u některých náročných AAA her trápí i výkonnější Ryzen 5 2400G, pokud bychom si chtěli slušně zahrát, museli bychom snížit rozlišení na 900p nebo 720p, případně APU přetaktovat.

Na nejpopulárnější hry v čele s GTA V a řadou eSport titulů však Ryzen 5 2400G dostačuje, a to i ve Full HD. PUBG je na hraně, ale také hratelný. Výkonnostní odstup modelu 2200G už v některých hrách znamená znatelný propad FPS, oba modely Raven Ridge však podporují přetaktování jak CPU, tak i GPU, kdo je tedy ochotný si s APU trošku pohrát, může i slabší model z dvojice popohnat i nad úroveň silnějšího čipu. To velmi pěkně ukazují měření redakce TechSpot, která přetaktovaný Ryzen 3 2200G porovnala s konkurencí. Vše v grafech níže.

APU Raven Ridge herní výkon Full HDAPU Raven Ridge herní výkon + přetaktováníAPU Raven Ridge herní výkon + přetaktováníAPU Raven Ridge herní výkon + přetaktováníAPU Raven Ridge herní výkon + přetaktováníAPU Raven Ridge herní výkon + přetaktováníAPU Raven Ridge herní výkon + přetaktováníAPU Raven Ridge herní výkon + přetaktování

Zdroj: Guru3D / TechSpot

Z výše řečeného nám vychází, že integrovaný grafický čip v nových APU atakuje svým herním výkonem lowendové karty na úrovni GT 1030, což je cenová relace kolem 2000 Kč.

CPU Raven Ridge

Co se procesorové části týče, Ryzen 5 2400 G má obdobný výkon jako Ryzen 5 1500X. Model 2200G je pak přibližně ekvivalentní procesoru Ryzen 3 1300X. Cenově jsou na tom protějšky podobně. 1500X stojí cca 4000 Kč, 1300X je mírně dražší, cca 3000 Kč. S APU „dostanete“ navíc GPU asi za 2000 Kč, při porovnání podle ceny tedy grafický čip vychází prakticky zdarma. Dalo by se říct, že AMD si v tomto segmentu kanibalizuje své vlastní procesory.

APU Raven Ridge v socketu AM4 (anandtech)

APU Raven Ridge v socketu AM4. Zdroj: anandtech.com

Při srovnání s Intelem je důležité, zda dokáže výpočetní úloha využít výhodu Raven Ridge: počet jader. Více jader/vláken je trumfem AMD, na což nemá Intel v této cenové relaci odpověď. Lepší IPC Intelu zase favorizuje aplikace, kterým chutná vyšší výkon na jádro (stále to, bohužel, platí také pro většinu her).

AMD v této kategorii nabízí 4 plnohodnotná jádra (2200G) nebo 4 jádra s 8 vlákny (2400G). Nejbližší plnohodnotné čtyřjádro je i3-8100 generace Cofee Lake za cca 2800 Kč, čtyřjádro s HT je pak doména až Intel Core i7, což je úplně jiná liga. Nelze však srovnávat jen na základě počtu jader, důležité jsou testy.

AMD APU Raven Ridge Cinebench (anandtech)AMD APU Raven Ridge Cinebench (anandtech)

Raven Ridge v benchmarku Cinebench R15. Zdroj: anandtech.com

Benchmark Cinebench R15 řadí vícevláknový výkon Ryzen 2400G někam mezi i3-8350K (4/4 jádra) a i5-8400 (6/6 jader). Model 2200G je na úrovni i5-7400 (4/4 jádra).

Jednovláknový výkon je díky vyšším taktům záležitostí Intelu, obě APU se propadají až na úroveň levného Pentia G4560 (2/4 jádra).

Nás ale především zajímá, jak si vede procesor v herních testech. 2400G vychází stejně jako vysoce taktovaná i3-7300 (2/4 jádra). Ale jde vidět, že i Pentium G4560 (2/4 jádra) dokáže v některých titulech slušně držet krok a ve výsledku dosahuje průměrných cca 90 % výkonu Ryzen 5 2400G. Čtyřjádro 2200G je pak až pod Pentiem. Z toho nám vyplývá, že pro herní účely je možné brát jako konkurenci i Pentium s cenou kolem 1300 Kč.

APU Raven Ridge relativní herní výkon v 720p

Relativní herní výkon CPU Raven Ridge. Pro úplný graf klikněte na náhled. Zdroj: techpowerup.com

APU Raven Ridge a konkurence

Přehled o výkonu už máme, pojďme se tedy podívat, jak lze jednotlivé sestavy navrhnout. Orientovat se budeme podle CPU, GPU, pamětí, základní desky a případně i chladiče procesoru. Zbylé komponenty (zdroj, disky, PC skříň apod.) nepočítáme, protože u všech sestav mohou být stejné.

U APU Raven Ridge musíme mít na mysli fakt, že integrovaná grafika v procesoru využívá jako svou paměť systémovou RAM. Abychom grafický čip nebrzdili, je vhodné osadit operační paměti v dvoukanálovém zapojení, a ideálně moduly s co nejvyšší pracovní frekvencí (a rozumným časováním).

Vzhledem k vysoké ceně DDR4 RAM je to dnes nemilá zpráva, rozdíl mezi níže a vysoce taktovanými paměťmi je ale naštěstí jen několik set korun. V tak nízké cenové hladině to nicméně není nezanedbatelná částka, proto s tím musíme při stavbě PC s APU počítat.

Rychlé paměti se u Ryzenu vyplatí také čistě kvůli procesorovým jádrům, výkon architektury Zen s vyššími frekvencemi RAM pěkně škáluje. Oboje ilustrují následující grafy redakce techpowerup.

Škálování výkonu pamětí u Raven RidgeŠkálování výkonu pamětí u Raven Ridge

Škálování výkonu s frekvencí pamětí RAM u Raven Ridge. Zdroj: techpowerup.com

Jako ideál se jeví moduly s frekvencí 3200 MHz a časováním CL 14. Takové parametry však značí výběrové čipy Samsung B-die, které jsou na našem trhu velmi drahé. Rozumným kompromisem jsou paměti 3200 MHz CL 16, které jsou v Česku k sehnání od 2800 Kč (set 2× 4 GB).

U sestav s Intelem není třeba klást na rychlost RAM takový důraz. Minimálně čipy Coffee Lake sice z rychlejších pamětí také těží, nicméně v této cenové relaci není příplatek za drobný nárůst výkonu ospravedlnitelný. Zároveň jsme také omezeni podporou nejlevnějších desek. U Kaby Lake a čipsetu H110 je to 2133 MHz. Počítejme tedy s moduly 2133 MHz CL 15 nebo 16 za cenu cca 2200 Kč (2× 4 GB).

Kapacita 8 GB byla zvolena záměrně. Do herního PC se dnes doporučuje 16 GB, vzhledem k low-cost charakteru sestav by však 16 GB RAM velmi navýšilo rozpočet. S relativně nízkým výkonem celku nepředpokládáme, že by 8 GB znamenalo výraznější omezení.

zdroj: Archiv

Co se základních desek týče, u APU využijeme ty nejlevnější modely s čipsetem A320, které začínají již na 1400 Kč. Pokud bychom chtěli Raven Ridge taktovat, můžeme zvolit lepší desku B350 (1900 Kč). Intel Kaby Lake nejlépe osadíme do levné desky H110 (cca 1200 Kč).

Čtyřjádro i3-8100 je z tohoto pohledu velmi nevýhodné, protože pro Coffee Lake zatím neexistují jednodušší chipsety než je high-endový Z370. Nejlevněji tak desku pořídíme kolem 2500 Kč.

Velmi levné Pentium G4560 nám ještě otvírá možnost vměstnat do rozpočtu podstatně výkonnější grafiku Nvidia GeForce GTX 1050 s cenou přibližně od 3300 Kč.

Vhodné pro srovnání se nám tedy jeví celkem 6 sestav:

  • AMD APU Ryzen 5 2400G
  • AMD APU Ryzen 3 2200G
  • AMD APU Ryzen 3 2200G OC
  • Intel Core i3-8100 + GT 1030
  • Intel Pentium G4560 + GT 1030
  • Intel Pentium G4560 + GTX 1050

Cenové srovnání sestav

Spočítejme si, jak si jednotlivé sestavy stojí v poměru cena/výkon. Všichni máme rádi tabulky, že?

  APU Ryzen 5 APU Ryzen 3 APU Ryzen 3 OC
CPU 2400G 4000 2200G 2500 2200G 2500
GPU iGPU 0 iGPU 0 iGPU 0
MB A320 1400 A320 1400 B350 1900
RAM 3200 CL16 2800 3200 CL16 2800 3200 CL16 2800
chladič box 0 box 0 levný s heatpipes 500
~ herní výkon 100 % 80 % 100 %
cena Ʃ 8200 Ʃ 6700 Ʃ 7700
  i3-8100 + GT1030 G4560 + GT1030 G4560 + GTX1050
CPU i3-8100 2800 G4560 1300 G4560 1300
GPU GT 1030 2000 GT 1030 2000 GTX 1050 3300
MB Z370 2500 H110 1200 H110 1200
RAM 2133 CL15/16 2200 2133 CL15/16 2200 2133 CL15/16 2200
chladič box 0 box 0 box 0
~ herní výkon 105 % 105 % 170 %
cena Ʃ 9500 Ʃ 6700 Ʃ 8000

Ze srovnání nám vyplývá, že z čistě herního hlediska je nejvýhodnější procesor Intel Pentium G4560 spárovaný s GeForce GTX 1050. Této grafické kartě se APU AMD nevyrovnají, celková cena setu je přitom více než dobrá. Na druhou stranu, procesor Pentium s 2 jádry a 4 vlákny bude ve spoustě aplikačních úloh oproti APU Raven Ridge pomalejší.

Je také nebezpečí, že některé hry, vyžadující více jader (například multiplayer Battlefield 1), nebudou podávat očekávaný výkon. Problém by mohl nastat i s budoucími tituly optimalizovanými na minimálně 4 jádra. V tomto směru je bezpečnou volbou Ryzen 2400G s 8 vlákny, i když za cenu podstatného snížení herního výkonu.

Podobně je na tom také kombo Pentium G4560 + GeForce GT 1030, které stojí stejně jako sestava s Ryzen 3 2200G, má však asi o 20 % herního výkonu navíc. Ale znova: limitací je zde procesor, dvoujádro s HyperThreading je dnes už podle mě za zenitem. Nicméně, jako čistě herní krabička na současné hry? Proč ne.

V poměru cena/výkon hned následuje přetaktovaný Ryzen 2200G. Základ této sestavy lze pořídit již od 7700 Kč, což je o 500 Kč méně než Ryzen 5 2400G (i s levným aftermarket chladičem). Pokud jste si s APU ochotni trochu pohrát a vytáhnete integrovanou Vegu alespoň o 500 MHz na jádře, získáte výkon podobný, ne-li lepší, Ryzenu 2400G a srovnatelný s kombem Intel + GT 1030. Příplatek 1000 Kč znamená 4jádrový procesor a rychlejší RAM. Oproti buildům s APU v minulosti není rozdíl tak markantní, poměr cena výkon je tedy stále velmi dobrý.

Při přetaktování však pamatujte, že každý čip není stejný – některý půjde popohnat více, některý méně, váš výsledek se tedy může lišit od toho, co naměřila redakce TechSpot. Pozitivní ale je, že i s levným chladičem byly teploty stále skvělé (max 55 °C při okolní teplotě 21 °C), takže takovou sestavu by šlo úspěšně provozovat i v malé bedýnce formátu SFF (pohlídejte si ale, aby se vám zakoupený chladič do skříně vešel – místo tower bude pravděpodobně potřeba koupit nějaký low profile).

Small Form Factor PC skříň

Malá skříň SFF (Small Form Factor) značky SilverStone

Co se multimediální podpory týče, obě APU Raven Ridge podporují hardwarovou akceleraci 4K (60 FPS), která by měla být brzy (AMD: Q2 2018) doplněna také o DRM PlayReady 3.0, což by umožnilo streamovat Netflix až ve 4K včetně HDR obsahu. Oproti GT 1030 zde není žádný handicap, nová APU jsou tedy vhodná pro stavbu HTPC. Že by se mi konečně poštěstilo poskládat si vlastní Skyrimbox?

Poslední doporučení je trochu s otazníkem, nicméně při momentální situaci na trhu s grafickými kartami je také na místě. Kupte Ryzen 5 2400G, jehož procesorový výkon je velmi slušný a uživil by i kartu střední třídy, a než se na trhu objeví výkonnější grafiky za rozumnou cenu, hrajte na integrovaném čipu. Na patici AM4 také máte vysokou šanci, že budete moci upgradovat procesor následujících generací (podle AMD až do roku 2020). Platforma Kaby Lake je v tomto ohledu už mrtvá a je otázkou, jak dlouho bude socket 1151 ještě podporovaný (všichni si určitě vzpomenou, co udělal Intel při uvedení Coffee Lake). Ryzen 2400G je také vhodnějším základem pro univerzální domácí počítač, na kterém se kromě her budou konat i jiné činnosti (úprava fotek/videí z dovolené, tabulky...).

Vydat jednoznačný verdikt tedy jen tak nelze. Z našich doporučení si ale můžete udělat představu, jaká sestava by mohla být pro vaše využití nejvýhodnější. APU Raven Ridge jsou i tak vítanou konkurencí v nejnižší cenové kategorii a posouvají možnosti integrovaných grafických čipů zase o něco dále.

Nejnovější články